Ціна газу для населення у квітні знизилася на 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна газу для населення у квітні знизилася на 15%

Енергетика
1352
У квітні оптова ціна на природний газ для потреб населення знизилась до 2,9 грн за кубометр (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами), що на 15% менше, ніж у березні.
Про це повідомили в пресслужбі “Нафтогазу”.
«Зниження цін на газ третій місяць поспіль – позитивний сигнал для людей. Рахунки за газ у квітні мають знизитись і через закінчення опалювального сезону, і через зменшення відпускної ціни Нафтогазу. У підсумку, я сподіваюсь, зменшиться навантаження на бюджети українських домогосподарств, які відчувають негативні наслідки карантинних заходів», – зазначив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.
Загалом, ціна газу для населення впала на 38%, починаючи з січня 2020 року.
Як розраховується ціна на газ:
  • з січня 2020 року оптова ціна на природний газ в рамках спеціальних обов’язків розраховується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 17 від 24 січня 2020 року;
  • основним індикативом при цьому є фактичні результати біржових торгів, які відбувалися з 1 по 22 число розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі (ТТF);
  • у березні на внутрішньому ринку з’явився новий ліквідний ціновий індикатор. ТОВ “Оператор газотранспортної системи України” провів тендер на закупівлю газу на період постачання березень-грудень 2020 року і торги продемонстрували, що в Україні існує значна конкуренція, яка призводить до зниження оптових цін на купівлю-продаж газу;
  • відтак при розрахунку ціни газу для населення на квітень Нафтогаз, як і в березні, обирав з двох можливих опцій: розрахованої за Постановою КМУ та середньозваженої ціни переможців за результатами торгів на постачання газу Оператору ГТС України.

Як заощадити на комуналці 👛

Незважаючи на рекордне здешевлення енергоносіїв на світових ринках, найменшими виявились розрахунки, прив’язані до внутрішніх, а не зовнішніх індикаторів.

Довідка Finance.ua:

  • Споживачі, які використовують газ тільки для приготування їжі, із січня 2021 року отримуватимуть ресурс тільки за наявності приладу обліку, який має бути встановлений газорозподільної компанією або за кошти бюджету.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас