Остання редакція "антиколомойського" законопроекту - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Остання редакція "антиколомойського" законопроекту - ЗМІ

Казна та Політика
1658
Члени фінансового комітету ВР підготували останню редакцію банківського законопроекту № 2571-д – зокрема, пропонують збільшити терміни приведення діяльності проблемного банку у відповідність до законодавства.
Про це йдеться в допоміжній таблиці до порівняльної таблиці до законопроекту.
Пропонується прибрати зміну до ст. 530 Цивільного Кодексу щодо того, що норма “якщо строк (період) виконання боржником обов’язку не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час” може мати винятки, передбачені законом.
Крім цього, зі ст. 74 закону про НБУ “Рішення, дії або бездіяльність Нацбанку або його посадових і службових осіб можуть бути оскаржені в суді виключно з метою встановлення їх законності. Особливості оскарження окремих рішень Національного банку встановлюються законом” пропонують прибрати слово “виключно”.
Водночас до закону “Про виконавче провадження” додали, що “не підлягають арешту кошти банку, що є на його кореспондентських рахунках”, і що “стягнення коштів з кореспондентських рахунків банку проводиться в порядку, встановленому Національним банком України”.
Також додали норму про розмір статутного капіталу банку не більше 200 млн (зараз – 500 млн).
Крім цього, в законопроекті до другого читання збільшено терміни приведення діяльності проблемного банку у відповідність до законодавства (чинна норма – 180 днів, в першому читанні – 90, пропонують збільшити до 120 днів).
Також пропонують затвердити норму, що на період карантину зупиняються терміни надання банками інформації, що становить банківську таємницю щодо юридичних та фізосіб на вимогу правоохоронних органів, АМКУ, виконавчої служби, суду і т.п.

Довідка Finance.ua:

  • 30 березня Рада підтримала в першому читанні так званий “антиколомойський” законопроект №2571-д щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності.
  • До цього законопроекту депутати внесли 16 тисяч 335 правок. Найбільше пропозицій у монобільшості, “слуги народу” подали понад 13 тисяч поправок.
  • МВФ закликав для надання нової програми Україні прийняти закони щодо вдосконалення структури регулювання в банківському секторі, а також про земельну реформу.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас