Нацбанк України може знизити облікову ставку до 9% - Goldman Sachs — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк України може знизити облікову ставку до 9% - Goldman Sachs

Кредит&Депозит
815
Американський інвестиційний банк Goldman Sachs очікує, що НБУ знизить облікову ставку з 10 до 9% за підсумками “монетарного” засідання правління 23 квітня.
Про це йдеться в закритому клієнтському звіті банку, повідомляє “Ліга. Фінанси”. “Ми вважаємо, що таке рішення буде зумовлено подальшим уповільненням інфляції до 2,3% в березні, що як і раніше нижче цільового орієнтиру НБУ в 5±1%. Додатковий фактор – значне падіння економіки України в цьому році, хоча і частково втрати вдалося компенсувати за рахунок девальвації гривні на 10% в березні”, – йдеться в документі.
Goldman Sachs зазначає, що НБУ, ймовірно, уповільнить темпи зниження облікової ставки (раніше планувалося до 7% вже в 2020 році) через невизначеність із зовнішнім фінансуванням і різким зростанням бюджетного дефіциту до 7-8% ВВП.
За оцінкою банку, Україна потребує $6-7 млрд зовнішнього фінансування в 2020 році, приблизно така ж сума потрібна в 2021-му.
“Ми очікуємо, що ці потреби будуть покриті за допомогою офіційних кредиторів України. Хід переговорів дозволяє допустити, що фінансування може скласти близько $10 млрд”, – пишуть аналітики Goldman Sachs.
Облікова ставка впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас