Бізнес-асоціація попередила про ймовірне здорожчання побутової техніки для українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес-асоціація попередила про ймовірне здорожчання побутової техніки для українців

Особисті фінанси
22012
Через набуття чинності оновленого законодавства про колективне управління у сфері авторського права, невдовзі побутова техніка в Україні може подорожчати на 0,4-4%.
Про це повідомляють представники «Європейської бізнес-асоціації».
Там зазначають, що новий закон зобов’язує продавців техніки, за допомогою якої можна копіювати предмети авторського права (наприклад, музичні твори та твори літератури) сплачувати спеціальний збір організаціям колективного управління авторського права. Зокрема, такі збори потрібно буде сплачувати при продажу MP3-плеєрів, телевізорів, мобільних телефонів, принтерів тощо.
Напередодні перші організації управління авторськими правами оприлюднили розміри зборів. Для телевізорів їх встановили на рівні 0,44% вартості, а для принтерів — 4,71% вартості.
«На думку бізнесу, запропоновані відрахування є занадто високими, призведуть до підвищення вартості такого обладнання для українського споживача та подальшого зростання тіньової економіки», — зазначають у «ЄБА».
Бізнес-асоціація закликала уряд та організації управління авторськими правами провести переговори про встановлення розмірів відрахувань з бізнесом, однак на останні такі переговори представники бізнесу не потрапили.
Наразі ж «ЄБА» просить уряд відтермінувати час сплати зборів організаціям колективного управління авторськими правами до кінця року, щоб до того часу обговорити з ними розміри відрахувань.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас