На Банковій пояснили, що зараз відбувається з ДАБІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Банковій пояснили, що зараз відбувається з ДАБІ

Казна та Політика
1157
Реформа Державної будівельно-архітектурної інспекції не зупинилася.
Про це заявив перший заступник глави Офісу президента Сергій Трофімов в інтерв’ю «Главкому».
Трофімов розповів, що питання ДАБІ обговорювалося нинішнім керівництвом держави з усіх боків, і з’явилася пропозиція: ліквідувати цей орган та створити замість нього зарегульовану структуру з ліцензованими спеціалістами. «На мій погляд, вони мають отримувати достатньо великі кошти і при цьому жити в чіткому розумінні, що за порушення їм дадуть років 10-15 ув’язнення. І все буде працювати як годинник. Це ж питання перехідного періоду», – стверджує посадовець.
Скільки триватиме перехідний період від ліквідації одного органу до створення іншого ,Трофімов не знає. Каже, що про це треба питати в профільного міністра (регіонального розвитку та будівництва Олексія Чернишова).
Водночас, перший заступник глави Офісу президента впевнений, що, ліквідувавши ДАБІ, нинішня влада закрила шляхи для корупції.
«Ми не розвалили ДАБІ, а закрили шляхи для корупції і запустили зовсім інші процеси. Тепер треба це все дотискати. А як тільки комусь наступаєш на хвіст, відразу з’являються проплачені статті. Це відбувається тому, що велика кількість заможних людей у нашій країні свої гроші вкладають в квадратні метри. Тому всі хочуть впливати на ці питання і ловити рибу в мутній воді. А новий підхід до системи рішень взагалі прибере цю історію», – впевнений Трофімов.
Перший заступник глави Офісу президента впевнений, що на місці ДАБІ за кілька місяців будуть створені нові органі. «Ситуація контролюється прем’єром. До свого призначення він доопрацьовував ці процеси, тому це – і його особиста відповідальність. Він буде за цим слідкувати і ставити певні завдання міністру», – стверджує Трофімов.

Довідка Finance.ua:

  • 13 березня Кабмін на виїздному засіданні проголосував за ліквідацію Держархбудінспекції. Тоді ж прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що замість ДАБІ буде створено три структури: Державна сервісна служба містобудування (дозвільні та реєстраційні функції), Держінспекція містобудування (нагляд и контроль) и Держагентство з питань технічного регулювання в містобудуванні (визначатиме параметри, ДБН, єврокоди).
  • Крім цього, скасовуються будівельні ліцензії, а замість них вводяться сертифікати Відповідального виконавця робіт, що повинен видавати Мінрегіон. Державна інспекція з містобудування та Державне агентство з техрегулювання будуть створені відповідно у червні та вересні цього року.
  • На початку квітня у ЗМІ написали, що очільник Мінрегіону Чернишов зупинив реформу ДАБІ.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас