Саудівська Аравія скупила акції європейських нафтових компаній на $1 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саудівська Аравія скупила акції європейських нафтових компаній на $1 млрд

Енергетика
1670
Суверенний фонд Саудівської Аравії Public Investment Fund (PIF) придбав акції відразу декількох нафтогазових європейських компаній, користуючись зниженням котирувань в умовах пандемії коронавірусу і падіння цін на нафту.
Про це повідомляє The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на джерела, знайомі з деталями угод.
За даними видання, за останні кілька тижнів фонд встиг скупити “недооцінені на ринку акції” норвезької Equinor, англо-голландської Royal Dutch Shell, французької Total і італійської Eni. Як зазначили співрозмовники газети, PIF може продовжити купувати акції нафтових компаній.
Як зазначає WSJ, в період з 30 березня по 6 квітня фонд придбав близько 14,5 млн акцій Equinor на суму $200 млн, таким чином ставши 12-м за величиною акціонером цього підприємства. Після завершення угоди частка PIF в Equinor становить 3,40%.
При цьому, WSJ не уточнює, скільки акцій інших трьох компаній придбав фонд, але, за даними газети, його частка в Royal Dutch Shell становить 2,17%, в Total — 1,87%, а в Eni — 0,49%. Сукупна вартість придбаних цінних паперів оцінюється в $1 млрд.
Газета пише, що з початку поточного року акції Equinor втратили в ціні 23%, Royal Dutch Shell — 35%, Total — 31%, а Eni — 33%. При цьому барель нафти марки Brent подешевшав на 52%.
Представники Equinor, Royal Dutch Shell і Eni відмовилися прокоментувати виданню масову скупку акцій з боку Фонду. PIF і Total на момент публікації не відповіли на запит WSJ.
Нагадаємо, 5 березня 2020 року представники 14 країн ОПЕК на чолі з Саудівською Аравією ухвалили рішення про додаткове скорочення видобутку “чорного золота” на 1,5 млн барелів на добу.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас