Забудовники чекають на сплеск продажів житла в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забудовники чекають на сплеск продажів житла в Україні

Особисті фінанси
8665
За умови стабільної економічної ситуації в країні попит на квартири на первинному ринку житла до кінця року може збільшитися до 10-15%. Таку думку висловила керівник з розвитку проєктів компанії Citex Development Дар’я Бедя.
Головною причиною збільшення попиту експерт вважає відповідність курсу національної валюти “внутрішньоринковому” курсу, закладеному забудовниками у вартість квартир ще в грудні 2018 – січні 2019 рр.
“Не секрет, що ціни на первинному ринку житла прив’язані до курсу американського долара. І в кінці 2018 року гривневі ціни на квартири відповідали курсу 27-28 грн/$. Але після різкого зміцнення гривні на 17-20% більшість компаній-забудовників на найбільш ліквідні типи квартир не знизили свої гривневі ціни. Іншими словами, середні ціни відповідали цінам, сформованим ще в кінці 2018 року. І саме цей факт став однією з причин відтоку частини потенційних покупців, які зберігали свої заощадження в іноземній валюті”, – говорить експерт.
Разом з тим, Бедя зазначила, що, починаючи з другої половини березня 2020 року, коли курс гривні знизився до показників січня минулого року, на ринок повернулися саме “доларові” покупці, які купують житло переважно з інвестиційною метою.
Крім цього, для стимулювання попиту в умовах карантину забудовники впровадили низку стимулюючих акцій ще й для тих покупців, які зберігали свої заощадження в гривні.
Так, наприклад, багато великих компаній зафіксували ціну на квартири за неіснуючим курсом 24,8-25,5 грн/$.
“В умовах “карантинної кризи” більшість великих девелоперів сконцентрувало свої сили на активному будівництві розпочатих об’єктів, а також на стимулюванні попиту. Фіксація заниженого курсу, з одного боку, привернула увагу тих, хто зберігав свої заощадження в гривні, а з іншого – подібні акції дають можливість придбати квартиру з додатковою знижкою в розмірі близько 10% і для “доларових” покупців”, – підкреслила Бедя.
При цьому, як вважає Бедя, незважаючи на наявні ризики, прибутковість вкладень при купівлі житла на початкових етапах будівництва до моменту здачі об’єкта в експлуатацію на сьогоднішній день досягає в середньому до 25-30%.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас