Зростання цін через карантин було короткостроковим та суттєво не вплине на інфляцію — Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання цін через карантин було короткостроковим та суттєво не вплине на інфляцію — Нацбанк

Казна та Політика
262
У Національному банку України не вважають, що стрімке зростання цін на продукти, яке спостерігалося в Україні одразу після запровадження карантину, суттєво вплине на загальний рівень інфляції та, відтак, на встановлення розміру облікової ставки НБУ.
Про це повідомив заступник голови Національного банку Олег Чурій під час брифінгу 3 квітня.
«Дійсно, було зростання цін, але ми вважаємо, що це зростання буде короткостроковим, адже воно викликане більше психологічним чинником. І вже зараз ми бачимо, що ситуація поступово поліпшується і ціни на продукти поступово знижуються. Тому наразі ми не розглядаємо значного впливу на інфляцію у зв’язку з цим ажіотажним попитом», — повідомив Чурій.
У Національному банку зазначають, що наразі продовжують спостерігати за динамікою цін в Україні та готові оперативно реагувати на інфляцію, змінюючи рівень облікової ставки.
Олег Чурій додав, що наразі у Нацбанку не змінювали свого прогнозу щодо зниження облікової ставки у 2020 році, однак готові переглянути його у наступному кварталі (такий прогноз НБУ робить раз на квартал). Зазначимо, що раніше Нацбанк прогнозував знизити облікову ставку до 7% у 2020 році. Наразі вона складає 10% річних.

Довідка Finance.ua:

  • Кабінет Міністрів опублікував оновлений макроекономічний прогноз на 2020 рік. Постанову №253 із відповідними даними від 29 березня опубліковано на сайті уряду.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас