Економісти сумніваються в швидкому відновленні світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти сумніваються в швидкому відновленні світової економіки

Світ
799
Пандемія коронавірусу гарантовано призведе до рецесії у світовій економіці, проте економісти починають втрачати впевненість у можливості її швидкого повернення до зростання.
Про це пише агентство Bloomberg.
Базовий сценарій експертів передбачає, що відновлення економіки, яке, ймовірно, буде стрімким, почнеться в другій половині 2020 року.
Тим часом на тлі поширення коронавірусної інфекції по Європі і Північній і Південній Америці, а також великої кількості її наслідків багато хто починає сумніватися в цьому прогнозі. В основі цих сумнівів лежить той факт, що ситуація в економіці залежить від того, що більшість економістів не можуть спрогнозувати, а саме від траєкторії поширення захворювання.
“У нас немає впевненості, що вірус зникне до кінця другого кварталу”, – сказав американський економіст і лауреат Нобелівської премії з економіки 2001 року Джозеф Стігліц, якого цитує агентство. Він зазначив, що, якщо поширення вірусу продовжиться протягом літа, “всі наслідки будуть посилені”.
Крім того, економісти задаються і низкою інших питань, і їхні сумніви все більше підривають припущення про те, що відновлення економіки буде V-подібним, тобто передбачає швидке повернення до зростання.
Представники сфери охорони здоров’я, ймовірно, будуть виступати за поступове повернення до нормального трудового циклу, і заходи соціального дистанціювання можуть зберегтися на більш тривалий період. Крім негативних наслідків для фінансової галузі така ситуація, ймовірно, обмежить витрати на туризм і витрати в магазинах і ресторанах. Так, споживачі в Китаї вже виявляють обережність, незважаючи на те, що влада назвала повернення на торгові майданчики безпечним.
Головний економіст Moody’s Analytics Марк Занді порівняв траєкторію відновлення економіки з логотипом виробника спортивних товарів Nike Inc. Зокрема, експерт прогнозує, що ВВП США в другому кварталі може впасти на 25% в річному вираженні, підскочити максимум на 15% в третьому кварталі і продемонструвати нульову динаміку в четвертому кварталі.
При цьому багато чого буде залежати від темпів відновлення кількості робочих місць. Міжнародна організація праці попереджає, що кількість робочих місць у світі може скоротитися на 25 млн, в той час як експерти Goldman Sachs Group Inc. прогнозують стрибок рівня безробіття в США до 15%.
За матеріалами:
Фондовий світ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас