Рада НБУ скасувала заборону регулятору купувати ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада НБУ скасувала заборону регулятору купувати ОВДП

Фондовий ринок
964
Рада Національного банку вилучила внесену в 2018 році до Стратегії монетарної політики НБУ заборону на купівлю облігацій внутрішньої державної позики та проведення операцій, які можуть мати ознаки прямої або непрямої підтримки бюджетних видатків, а також відмовитися від встановлення верхньої межі обсягу державних цінних паперів у портфелі Нацбанку.
«Оперативно визначити та доповісти Раді Нацбанку про можливі обсяги проведення операцій НБУ з ОВДП на вторинному ринку цінних паперів, які не становитимуть загрози фінансовій стабільності», – йдеться в рішенні ради НБУ від 31 березня.
Рада також рекомендувала правлінню НБУ акцентувати увагу на доцільності створення макроекономічних передумов пом’якшення наслідків рецесії в рамках збереження цінової та фінансової стабільності.
Також у тісній координації з урядом запровадити всі можливі заходи та дії, спрямовані на підтримку економіки й населення в кризовий період.
Серед інших рекомендацій – розглянути можливість запровадження цільового довгострокового рефінансування банків з метою кредитування інвестпроектів, суб’єктів малого та середнього бізнесу, розширити перелік активів, які можуть бути забезпеченням за такими кредитами рефінансування, і розглянути можливість розширення критеріїв прийнятності застави за кредитами екстреної підтримки ліквідності.
Рада НБУ також рекомендує знизити норму обов’язкового резервування банків для валютних коштів із метою їх залучення та утримання в банківській системі України.
Зазначимо, правління Нацбанку неодноразово заявляло про неможливість купівлі ОВДП у банків, яка може бути елементом фінансування дефіциту держбюджету.
«Нацбанку заборонено купувати ОВДП на первинному ринку законом про НБУ, також заборонено фінансувати бюджет у будь-якому вигляді, тому сьогодні ми такі можливості не розглядаємо», – заявляв раніше заступник голови НБУ Олег Чурій.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас