Міжбанк: рішення нардепів вплинуть на ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: рішення нардепів вплинуть на ринок

Валюта
3540
Понеділок знову буде дуже непростим днем ​​на валютному ринку. Загострення пристрастей по “антиколомойскому” закону і закону про землю – на піку, а це безпосередньо впливає на продовження і обсяги співпраці з МВФ і безпосередньо на подальший курс гривні. Але голосування з цих питань не стоїть на порядку денному (хоча ще в п’ятницю це планувалося.
Крім цього, сьогодні депутати розглядатимуть правки до бюджету в цей складний період (і по факту – переглянуть основні показники), що також повністю змінить розклад для бізнесу, громадян і самої держави в частині економічної політики, курсу, дефіциту бюджету та статей доходів і видатків.
Від цієї непевночті щодо законодавства (і фактично економічного курсу України на найближчий час) – у підприємств починається черговий мандраж і частина клієнтів знову почне скуповувати валюту, щоб закрити свої зовнішні зобов’язання по максимуму. П’ятничні великі надходження відшкодувань ПДВ експортерам (не менше 2,4 млрд гривень), закінчення місяця і кварталу і загальна підвішеність ситуації – працює проти гривні.
З позитивного – НБУ сьогодні продасть банкам через аукціон (а по факту – розподілить між найбільшими банками $180 млн готівкою) для підкріплення їхніх кас під виплати валютним вкладникам і для проведення валютообмінних операцій. Це знизить тиск на готівковому ринку.
Додатково до цього на поведінку учасників ринку вплинуть:
  • продовження виплат відшкодувань ПДВ експортерам (істотно може змінювати співвідношення попиту і пропозиції на міжбанку);
  • завтрашній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП (вони пропонуються в гривні на термін від 84 до 2611 днів і швидше за все – лише призведуть до перевкладення раніше отриманої від погашень облігацій гривні держбанками – в нові папери);
  • стан ліквідності банків (тут не все так погано для нацвалюти, коррахунки впали на ранок понеділка до 56 млрд гривень і це частково знизить тиск на курс).
Спроби погойдати курс з боку спекулянтів як на тлі політичної та законодавчої, так і об’єктивної економічної напруженої ситуації – продовжаться.
НБУ буде присутній на ринку як мінімум з аукціоном з готівкового долара, а швидше за все – і з інтервенціями на міжбанку в тому випадку, якщо курсові стрибки посиляться.
За прогнозами Finance.ua, обсяги операцій на торгах 30 березня складуть до $270-360 млн при укладанні до 510-640 угод з коридором по долару в межах 28,00-28,35 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 28,06 / 28,12
євро – 30,88 / 30,94
російський рубль – 0,3542 / 0,3552
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас