Міжбанк: валютні позичальники починають "видихатися" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: валютні позичальники починають "видихатися"

Валюта
25418
Середа буде досить цікавим днем на валютному ринку з елементами курсової інтриги протягом сесії.
На міжбанк продовжують впливати все ті самі зовнішні і внутрішні чинники, але ступінь їх впливу на поведінку учасників торгів зміниться.
Із зовнішніми все зрозуміло – пару євро/долар на тлі новин з розповсюдження коронавірусу продовжує періодично лихоманити (на момент написання статті перебувала на позначці 1,082 долара за євро), і це опосередковано позначається на курсі гривні щодо євро на нашому міжбанку і в обмінках.
Складніше сьогодні з внутрішніми:
1) покупці і продавці як і раніше складно визначаються з визначенням ціни валюти на торгах і при виході двох-трьох великих гравців одночасно – співвідношення попиту і пропозиції кардинально змінюється, що призводить до частих розворотів тренду протягом сесії;
2) реальні потреби у валюті у імпортерів знижуються, оскільки обсяги закордонної продукції, що завозиться, падають. Це зменшує тиск на курс з їхнього боку.
Крім цього, вже починають “видихатися” і ті українські валютні позичальники, які гасили валютні кредити (як всередині країни, так і за зовнішніми позиками) на побоюваннях зростання курсу – у них все менше вільної гривні, а обсяг виторгу падає за рахунок карантину. На цьому тлі у вигідному становищі залишаються тільки супермаркети, аптеки і виробники медичних товарів (масок, антисептиків і т.д.) – у них виручка і ціни тільки зростають. Всі інші – “в мінусах”, і особливо закуповуватися валютою вже не можуть. Це теж працює на стабілізацію курсу гривні на міжбанку;
3) експортери чекають на надходжень основних сум відшкодувань ПДВ і тому притримують валюту до останнього, але змушені все ж таки її поступово витрачати на фінансування поточних витрат. Отже до заходу основних сум відшкодувань – курсу гривні вони особливо не допомагають, але і не валять його;
4) минулий аукціон з розміщення валютних ОВДП. Продали паперів на майже 802 млн доларів і 76 млн євро. І тепер, з одного боку – частково зайде “жива” валюта безпосередньо в бюджет (що не позначиться на курсі і міжбанку), але з іншого – багато в чому це перевкладання інвесторами і банками своїх гривневих ресурсів від погашень попередніх облігацій у валютні папери з виходом на міжбанк і купівлею валюти з подальшим її перерахуванням до бюджету. Вихід цієї частини гривні на ринок для купівлі валюти під сьогоднішні розрахунки за ОВДП – може додати тиску на курс протягом сесії.
Тому, як і вчора – нас сьогодні чекає досить середня активність імпортерів на тлі потенційних виходів покупців валютних ОВДП з метою купівлі за свої гривневі ресурси валюти під розрахунки у валюті з Мінфіном України з аукціону.
Спроби похитати курс на таких перекосах з боку спекулянтів лише посиляться і при значних коливаннях на міжбанку попиту і пропозиції – НБУ буде виходити на торги з інтервенціями.
За прогнозами обсяги операцій на торгах 25 березня складуть до $320-390 млн при укладенні до 520-640 угод з коридором по долару в межах 27,75-28,15 гривень. Спроби підняти курс понад 28 гривень за долар триватимуть протягом всієї сесії.
Котирування готівкового валютного ринку:
Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,20-28,00 і продаж 28,10-28,50 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,97 / 27,99
Євро – 30,12 / 30,19
Російський рубль-0,355 / 0,356
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас