Комуналка та іпотека: боржників не чіпатимуть під час карантину та 30 днів після — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комуналка та іпотека: боржників не чіпатимуть під час карантину та 30 днів після

Особисті фінанси
2326
Державні виконавці на час карантину та протягом 30 днів після нього не виселятимуть примусово людей за комунальні борги та не стягуватимуть іпотечні заборгованості.
Про це у коментарі Укрінформу повідомив очільник Центрального управління Міністерства юстиції Кирило Міненко.
«На час дії карантину та протягом 30 днів з дня його скасування державні виконавці не будуть виконувати рішення щодо примусового виселення людей та стягнення житла за комунальні борги, а також стягнення щодо іпотечних боргів», – сказав Міненко.
Він пояснив, що відповідні норми передбачені у законі про боротьбу з поширенням коронавірусу, який днями був ухвалений Верховною Радою України та підписаний Президентом України Володимиром Зеленським.
Водночас Міненко нагадав, що у Законі України «Про виконавче провадження» є обмеження: квартиру можна забрати і продати на аукціоні тільки у двох випадках.
«Перший – якщо у боржника є інше житло. Другий – якщо сума боргу перевищує 20 мінімальних заробітних плат, тобто більше 94 тисячі гривень. Борг рахують за попередні три роки, тож для арешту єдиної квартири в середньому щомісяця потрібно накопичувати 2,6 тисячі гривень заборгованості. В інших випадках ніхто не має права позбавляти житла», – пояснив Міненко.
Він наголосив, що стягнення житла може відбуватися тільки за рішенням суду.

Довідка Finance.ua:

  • Кабмін планує компенсувати громадянам певний відсоток комунальних платежів, які зростуть через те, що люди будуть перебувати вдома на карантині.
  • За словами Шмигаля, Кабмін повинен розрахувати відсоток відшкодування, суму яка необхідна, за потребою категорії громадян або сказати, що це має бути для всіх без винятку.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас