"Президентська" доплата по тисячі гривень пенсіонерам коштуватиме бюджету 10 мільярдів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Президентська" доплата по тисячі гривень пенсіонерам коштуватиме бюджету 10 мільярдів

Казна та Політика
84979
Потреба у доплаті 1 тисячі гривень пенсіонерам, що отримують менше 5 тисяч гривень на місяць, вимагатиме додаткових видатків з бюджету у розмірі 10,02 мільярда гривень.
Про це йдеться у коментарі Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Киівської школи економіки.
Загальна кількість пенсіонерів в Україні – 11,3 млн осіб. З них, згідно з даними Пенсійного фонду, лише 11,6% мають пенсію більшу за 5 тис грн. Решта 88,4% – або 10,023 млн осіб – отримують менше 5 тис грн.
Це означає, що така доплата вимагатиме додаткових видатків з бюджету у розмірі 10,02 млрд грн. Або ж збільшення видатків Пенсійного фонду на 26,7%.
Якщо ж уряд й президент вирішать зробити таку доплату постійною, це означатиме додаткову потребу у фінансуванні в обсязі 120 млрд грн на рік.
“З урахуванням того, що бюджет ПФ і без даних змін на 33% фінансується напряму за рахунок коштів державного бюджету, а також з урахуванням планів щодо запровадження податкових пільг по сплаті ЄСВ на період карантину, це означає, що відповідне збільшення видатків фінансуватиметься також напряму з держбюджету, як з єдино можливого джерела”, – кажуть експерти.

Довідка Finance.ua:

  • 16 березня президент Володимир Зеленський запропонував урядові збільшити доходи тих пенсіонерів, які отримують пенсію нижче 5 тис грн, ще на 1 тис грн.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас