Експерт розповів, хто "витягне" Україну з дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, хто "витягне" Україну з дефолту

Казна та Політика
6590
Дефолт не страшний тій країні, де в уряду і бізнесу правильно збудовані відносини. Про це у своєму блозі написав міжнародний експерт, економіст Ігор Гарбарук.
Він зазначив, що сьогодні в Україні представлені всі передумови класичного дефолту: відсутність довіри до банківської системи у населення, зростання безробіття, надмірні зовнішні борги, ймовірність істотної девальвації національної валюти.
“Фактично, технічний дефолт без його офіційного оголошення подарував країні в грудні минулого року експрем’єр Гончарук, припинивши виплати за багатьма статтями державного бюджету у зв’язку з його дефіцитом і почавши розподіляти в абсолютно ручному режимі виплати виключно тільки за захищеними статтями”, — пояснив економіст.
У разі реального дефолту, Україна буде змушена шукати підтримку не зовні, а всередині країни. І зможе вийти зі складної економічної ситуації з мінімальними втратами за однієї умови: якщо взаємини держави з великими національними інвесторами, великими корпораціями та окремими бізнес-компаніями будуть заздалегідь і грамотно збудованими, впевнений Гарбарук.
“Вважаю, що все це можливо реалізувати в рамках розробленої на рівні Кабміну разом з українським бізнесом і спільно реалізованої „політики національного економічного протекціонізму“, яка в своїй основі буде складатися з підтримки державою інтересів українських компаній як на міжнародному, так і на внутрішньому ринку. Наприклад: при здійсненні закупівель за гроші державного бюджету або виконанні державних підрядів – пріоритет повинен віддаватися національним компаніям”, – говорить економіст.
Не менш важливо, щоб держава стимулювала внутрішнє споживання товарів національного походження, говорить Гарбарук.
“Це можливо зробити через диференціацію системи оподаткування для українських виробників і створення економічних стимулів. Як для малого, так і для великого бізнесу, що дозволить створювати нові підприємства з новими робочими місцями і що внаслідку призведе до збільшення податкових надходжень, купівельної спроможності більшої частини населення і зростання ВВП країни на рівні так необхідних 7-8% на рік”, — пояснив економіст.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас