НБУ має достатньо резервів для опору невеликому тиску на гривню нерезидентів-власників ОВДП - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ має достатньо резервів для опору невеликому тиску на гривню нерезидентів-власників ОВДП - думка

Казна та Політика
1412
Нерезиденти в умовах розгортання світової кризи, ймовірно, виводитимуть з України кошти від погашення належних їм облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), проте Нацбанку має резерви для опору цьому тиску на гривню, вважає засновник і глава інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа.
“У ситуаціях непевності, турбулентності і відсутності розуміння, що відбуватиметься далі, фінансові інвестори завжди реагують однаково: вони продають папери з рейтингом “В” і нижче (той рівень, на якому зараз і перебуває Україна). І це навіть при тому, що за останній рік цей рейтинг зріс”, – сказав він у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.
За його словами, підтвердженням цьому є “чорний понеділок” 9 березня цього року, в якому немає ніякого українського контексту. “І курс гривні, і зниження вартості бондів, яке почалося ще на початку минулого тижня, і нездатність Білорусі розмістити свої євробонди, і дефолт Лівану, і переддефолтний стан Еквадору – це все сигнали настання світової кризи, яка почалася з коронавірусу в Китаї”, – пояснив Мазепа.
Він додав, що велика волатильність сьогодні спостерігається на ринках багатьох національних валют: це стосується не тільки гривні, але і російського рубля, турецької ліри, євро і фунта стерлінгів.
“І те, що гривня впала до 25,5 грн/$1, це, швидше за все, результат ось цієї паніки. Хоча, очевидної причини для такої паніки немає”, – вважає глава Concorde Capital. Він пояснив, що низькі ціни на нафту і зростаюча невизначеність, в умовах якої українці стануть менше споживати імпорту і більше заощаджувати, для України означають поліпшення торгового балансу, який має всі шанси за багато років стати позитивним.
“Що може в далекій перспективі вплинути на курс гривні, так це та ситуація, що іноземці йдуть з активів всіх ринків, що розвиваються”, – вважає Мазепа. За його словами, інвестори йдуть навіть з європейських активів: перевкладаються або в золото, або в американські цінні папери. “Це означає, що інвестори, чиї папери погашаються в цьому році, не будуть перевкладатися в нові випуски, які, можливо, буде пропонувати Мінфін. Швидше за все, вони візьмуть ці гривні від погашень, підуть на валютний ринок і куплять за них долари. Це може призвести до невеликого тиску на національну валюту”, – спрогнозував глава Concorde Capital.
Водночас він зазначив, що валютні резерви НБУ на початок березня перевищували $26,6 млрд і забезпечували чотири місяці імпорту, тоді як загальноприйнятим комфортним резервом є три місяці імпорту, або близько $19-20 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас