Нефьодов пояснив провал митних надходжень до бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нефьодов пояснив провал митних надходжень до бюджету

Казна та Політика
5996
Державна митна служба пояснює недонадходження 13 млрд грн до бюджету в січні-лютому зниженням імпорту сировинних товарів і зміцненням курсу гривні.
«На обсяги такого імпорту Митниця не впливає, натомість впливають зміни кон’юнктури світових ринків, соціально-економічна ситуація в країні, рівень доходів населення і промислового виробництва», – йдеться в повідомленні відомства.
Зокрема, у Держмитслужбі уточнюють, що стягують податки з імпорту товарів, тобто відсоток від вартості товару, що ввозиться в Україну (за винятком пільгових).
За даними відомства, в січні-лютому в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року оподатковуваний імпорт впав на $0,21 млрд, через що митниця перерахувала до бюджету на $0,27 млрд менше.
Таке скорочення в Держмитслужбі пов’язують з падінням сировинного імпорту, який становить 43% від загального обсягу імпорту.
Його падіння митниця пояснює, з одного боку, накопиченими в сховищах запасів газу. З іншого боку, – скоротилося споживання газу в Україні через рекордно теплу зиму, через що потреба в його імпортуванні-розмитненні відпала.
Другим ключовим фактором митних недонадходжень в Держмитслужбі називають невідповідність закладеного урядом в держбюджеті курсу гривні (27 грн/$) і фактичного курсу в січні-лютому (23,68-24,57 грн/$).
Держмитслужба зазначає, що вартість імпортованого товару в доларах не змінилася, а в гривні вона знизилася. В результаті скоротилася кількість податків: в січні-лютому в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року в гривні зібрали менше на 12,3%. При цьому надходження в $1,9 млрд залишилися практично незмінними, уточнюють в Держмитслужбі.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас