AMD анонсувала найпотужніший суперкомп'ютер у світі (фото) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

AMD анонсувала найпотужніший суперкомп'ютер у світі (фото)

Технології&Авто
1659
Компанія AMD анонсувала новий суперкомп’ютер El Capitan, який ще до введення в експлуатацію претендує на звання найбільш продуктивного рішення у світі. Однією з ключових особливостей майбутньої новинки стане використання фірмових процесорів вендора на базі новітньої архітектури, і графічних процесорів Radeon – все це забезпечить їй рекордну обчислювальну потужність.
В основу конфігурації суперкомп’ютера ляжуть процесори AMD EPYC Genoa, побудовані на архітектурі Zen 4, анонс споживчих чіпів на базі якої запланований лише на наступний рік.
Актуальна архітектура, яку AMD як і раніше використовує в нових поколіннях процесорів – Zen 2. Розробку новинки AMD здійснювала у співпраці з Національною лабораторією імені Лоуренса Лівермора Міністерства енергетики США та компанією HPE.
El Capitan, запуск якого запланований на 2023-й, також отримає прискорювачі обчислень Radeon Instinct. Кожен вузол суперкомп’ютера включатиме один CPU і чотири графічних процесора, сумарна кількість вузлів розробниками не повідомляється.
AMD анонсувала найпотужніший суперкомп'ютер у світі (фото)
Очікувана продуктивність отриманого комплексу оцінюється в 2 екзафлопси при виконанні операцій з подвійною точністю. За заявою творців суперкомп’ютера, він буде потужніший, ніж 200 найпродуктивніших рішень з всесвітнього списку топ-500, разом узятих.
“Ми раді співпраці з компанією AMD, в рамках якої ми об’єднаємо архітектуру HPE Cray Shasta з новітніми процесорами AMD EPYC і графічними процесорами Radeon Instinct. Завдяки цьому партнерству ми зможемо надати передову технологію для підтримки критично важливих робочих навантажень HPC і ШІ для Національної лабораторії енергетики імені Лоуренса Лівермора”,– зазначив Пітер Унгаро, старший віцепрезидент і глава бізнес-підрозділу HPC і Mission Critical Solutions в HPE.
El Capitan буде відповідати вимогам Національної адміністрації з ядерної безпеки щодо забезпечення безпеки і захисту ядерних запасів країни. Точний перелік завдань, які виконуватиме суперкомп’ютер, не повідомляється.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас