Закриття збиткових держшахт коштуватиме до 15 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закриття збиткових держшахт коштуватиме до 15 млрд грн

Енергетика
2417
Уряд оцінює видатки держави на закриття збиткових вугільних шахт та виплату соціальної допомоги безробітним шахтарям у 14-15 мільярдів гривень. Закриття збиткових шахт має відбутися протягом 5 років.
Про це повідомив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель в інтерв’ю «УНІАН».
В уряді зазначають, що з 32 державних шахт прибутковими є лише 4, решта приносять збитки, а державі потрібно виділяти кошти з бюджету на виплату зарплати шахтарям. Водночас на деяких шахтах є значні запаси вугілля, тому їх теж у найближчій перспективі закривати не планують. Загалом, закриття загрожує 21 державній шахті.
«Закриття однієї шахти і переведення її в екологічно безпечний об’єкт коштує від 200 до 500 мільйонів гривень. Додаємо соціальний пакет, який треба буде надати шахтарям. За нашою оцінкою, загалом реформа обійдеться в 14-15 мільярдів гривень», — повідомив Оржель.
Він зазначив, що внаслідок закриття шахт роботу втратять тисячі шахтарів. Їм держава буде здійснювати виплати по безробіттю. При цьому, в уряді пропонують збільшити такі виплати у разі, якщо шахтар знайде собі роботу самостійно, щоб заохотити їх працевлаштовувати.
«Загалом це (закриття збиткових шахт — ред.) має зайняти до п’яти років. При цьому перспективні шахти працюватимуть й надалі, — додав Оржель.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас