Пенсії в Україні: чого очікувати замість обіцяної індексації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсії в Україні: чого очікувати замість обіцяної індексації

Особисті фінанси
54450
Серед українців панують панічні настрої у зв’язку із запланованою на 1 березня 2020 року індексацією пенсій, яка так і не відбулась. Про це пишуть українські ЗМІ.
Очікується, що до 2023 року середня пенсія в Україні зросте на 1200 грн. Окремим категоріям пенсіонерів будуть збільшувати виплати ще швидшими темпами. Це стосується найстарших і тих, хто має найнижчі доходи – принаймні, так пообіцяла міністр соціальної політики Юлія Соколовська.
Також міністр нарешті дала відповідь на “соціальне” запитання, яке останніми тижнями особливо хвилювало медіа і суспільство: чи буде у березні планова індексація виплат для більшості українських пенсіонерів? Вона запевнила, що індексація буде, але аж у вересні. При цьому вона акцентувала на законодавчій нормі, згідно з якою терміни перерахунку пенсій залежать від економічної ситуації в державі, від наповнення бюджету ПФУ і рішення Кабінету міністрів.
Експерти зазначають, що порядок індексації і перерахунку пенсій визначено статтею 42 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” із внесеними у жовтні 2017 року змінами. Таким чином, перенесення індексації справді не суперечить законодавству.

Довідка Finance.ua:

З 1 березня мали проіндексувати:
  • за віком – 8,6 млн осіб (75,4%);
  • за інвалідністю – 1,4 млн осіб (12,8%);
  • за втратою годувальника – 0,63 млн осіб (5,7%);
  • за вислугою років (медпрацівники і вчителі, які мають не менше ніж 30 років стажу роботи за професією) – 0,619 млн осіб (5,4%).
Кому не будуть проіндексовані пенсії:
  • держслужбовцям; науковим працівникам; помічникам народних депутатів; тим, хто отримує максимальні пенсії (на сьогодні – 16 380 грн); тим, хто отримує спеціальні пенсії або довічне утримання (судді і прокурори, у тому числі судді – 3,3 тис. осіб);
  • тим, хто отримує соціальні пенсії, тобто не має трудового стажу для призначення навіть мінімальної пенсії (на сьогодні 1644 грн).
За матеріалами:
Today.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас