Білорусь хоче добудувати нафтопровід "Дружба" в напрямку балтійських портів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь хоче добудувати нафтопровід "Дружба" в напрямку балтійських портів

Енергетика
574
Президент Білорусі Олександр Лукашенко актуалізував завдання з пошуку нових постачальників нафти і з вибудовування логістики доставки сировини. Відповідні заяви він зробив 3 березня на нараді з питань забезпечення ефективної роботи нафтопереробного комплексу країни в 2020 році.
Про це пише сайт “Сегодня”.
Зокрема, Лукашенко доручив уряду прискорити будівництво необхідної інфраструктури на білоруській ділянці нафтопроводу “Дружба” в Балтійському напрямку.
“Десь нам треба пара перемичок, які уряд розраховує будувати аж три роки. Не буде цього. Півтора-два роки, не більше! І 100-120 млн доларів ми самі знайдемо на ці перемички”, – заявив Лукашенко на нараді з урядом, коментуючи проєкт з транспортування нафти з балтійських портів по “Дружбі”.
Глава Білорусі заявив, що держсекретар США Майк Помпео обіцяв йому підтримку в цьому питанні.
“З держсекретарем я на цю тему говорив – допомогти нам з інфраструктурою і постачанням нафти. Помпео сам запропонував за конкурентними цінами цю нафту. І на Мюнхенській конференції була заява: вони виділили 1 млрд доларів для будівництва об’єктів логістики, тобто для постачання нафти”, – сказав президент.
“У тому числі ми можемо розраховувати, що отримаємо від них зовсім дешеві кредити на будівництво тієї ж нещасної труби з Балтики”, – додав він.
Для цього треба вирішити питання з поліпшенням логістики, в першу чергу з постачання трубопровідним транспортом.
“Це ж не проблема побудувати. Там, до речі, є пара труб, які б нас влаштували, якби ми їх впорядкували і домовилися з балтійськими державами щодо цих труб”, – сказав Лукашенко.
Зараз транспортування нафти з Клайпеди до Новополоцька здійснюють литовські залізниці (Lietuvos gelezinkeliai).
Територією Білорусі проходять дві гілки нафтопроводу “Дружба” – Південна і Північна. Південна гілка використовується для транзиту російської нафти в Україну, Угорщину, Словаччину, Чехію і для постачання сировини на Мозирський НПЗ. Північною гілкою (трубопровід філії “Новополоцьк”) російська нафта поставляється до НПЗ “Нафтан”, транзит нафти по цій гілці в напрямку країн Балтії не здійснюється з 2006 року.
У березні Білорусь почне прокачування азербайджанської нафти від ГНКАР на Мозирський НПЗ з території України нафтопроводом “Одеса-Броди”. Інфраструктура нафтопроводу для цього готова.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас