Антимонопольний комітет порушив справу проти Нафтогазу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антимонопольний комітет порушив справу проти Нафтогазу

Казна та Політика
541
Антимонопольний комітет України порушив справу проти Національної акціонерної компанії Нафтогаз. Нафтогаз підозрюють у зловживанні монопольним становищем починаючи з 2018 року.
Про це повідомляють у пресслужбі Антимонопольного комітету.
Відповідно до даних АМКУ, Нафтогаз, починаючи з листопада 2018 року, встановлював промисловості ціни на газ вищі, ніж рівень цін на газ, який діяв на ринку, зокрема на «Українській енергетичній біржі».
Відштовхуючись від цін на газ для промисловості, Нафтогаз нібито завищував і ціни для населення (хоча у 2018 році рівень цін на газ для населення визначався окремою постановою уряду).
«Вищевикладене може свідчити про встановлення НАК Нафтогаз України, починаючи з 1 листопада 2018 року, цін на природний газ для населення на рівні, який неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринках природного газу», — повідомляють в Антимонопольному комітеті.
До 1 травня 2020 року ціни на газ для населення в Україні регулює урядова постанова про так звані спеціальні обов’язки (ПСО), які уряд поклав на Нафтогаз для того, аби той продав газ для населення та опалення за зниженими цінами. Однак у 2019 році, через падіння цін на газ на європейських ринках, цю постанову змінили, адже ринкова ціна виявилася нижчою за «знижену» у постанові уряду.
Так, ціну на газ для населення спершу прив’язали до цін на газ, які Нафтогаз встановлює для промисловості. Згодом до цієї формули додали ціни на імпортний газ за даними митниці.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас