Уряд буде швидше продавати державні банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд буде швидше продавати державні банки

Казна та Політика
1262
Мінфін готує нову стратегію розвитку державних банків із більш амбітними цілями по роздержавленню.
Про це в інтерв’ю FinClub повідомила міністерка фінансів Оксана Маркарова.
«Перша стратегія розвитку банків державного сектору, яку ми підготували в 2016 році та оновлювали потім у 2018-му, закладала амбітні на той момент цілі, але нам здається, що вони можуть бути ще амбітнішими», – зазначила Оксана Маркарова.
В стратегії-2018 йдеться, що Укргазбанк належить першим: міжнародним фінансовим організаціям мали запропонувати 20% в 2018 році, а 75% акцій в 2020-му мав придбати стратегічний інвестор. 100% акцій ПриватБанку мали намір продати міжнародному інвестору в 2022-му. В Ощадбанку до 2022 року частка держави мала зменшиться зі 100% до 55%: до 2020 року 20% акцій мала придбати одна з міжнародних фінансових організацій, а ще 25% – шляхом первинного розміщення (IPO). В Укрексімбанку держава збереже найбільшу частку – 80-100%.
«В попередній стратегії ми зазначали, що приватизуємо Укргазбанк, що повертаємо на ринок ПриватБанк, була невизначеність щодо Укрексімбанку і закладена приватизація 25% Ощадбанку. Очевидно, що держава повинна ще більше знижувати свою присутність у банківському секторі, тому стратегія буде більш амбітною з точки зору швидшого виходу держави», – розповіла Оксана Маркарова.
Міноритарієм Укргазбанку планує стати IFC, а Ощадбанку – ЄБРР.
«”Для танцю потрібні двоє”. Ми зі свого боку дуже швидко минулого року виконали всі питання за дорожньою картою з IFC, але на схвалення комітету знадобився час. Потім почалася робота з винесення цього питання на раду директорів IFC. Ми активно працюємо із корпорацією і сподіваємося на рішення найближчим часом», – зазначила Оксана Маркарова.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас