Чому дешевшає автогаз, і що буде з ціною далі - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому дешевшає автогаз, і що буде з ціною далі - думка експерта

Енергетика
4337
В Україні активно дешевшає автогаз. Ціна на автозаправках почала суттєво падати у другій половині січня.
“З кінця грудня минулого року гуртові ціни на скраплений газ почали знижуватися через вплив котирувань у Європі. З 20 грудня 2019-го по 20 лютого 2020-го вони опустились на 18% – до 3460 гривень за тонну. У січні сформувався надлишок автогазу. Трейдери перестрахувалися через побоювання зростання акцизного податку. Крім того, у лютому почали дешевшати нафта та усі нафтопродукти. Це пов’язано з епідемією коронавірусу в Китаї. Ця країна — найбільший імпортер нафти у світі”, – розповів у коментарі Gazeta.ua аналітик “Консалтингової групи А-95” Артем Куюн.
Він додає, що у деяких регіонах автогаз продають по 10 грн/л і нижче.
“Останнім часом котирування на кордоні України демонструють зростання. Тому зниження ціни, яке бачимо – реакція на події двотижневої давнини. Якщо тренд до зростання збережеться в найближчі дні, то вартість автогазу стабілізується на деякий час на сьогоднішніх відмітках. Гуртові ціни на бензин та дизпаливо також знижуються. Однак є ризик зриву поставок пального з білоруських нафтопереробних заводів, запровадження мита на російське дизпаливо”, – пояснює Куюн.
За словами експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, на ринок пального впливає ціна на нафту, яка почала знижуватися. Також відносно стабільний курс валют.
“Зрозуміло, що це “на руку” Україні. Адже на кордоні купуємо нафтопродукти за валюту. Також треба орієнтуватися на ситуацію на ринках, звідки постачаємо пропан-бутан. Це Росія, Білорусь, Казахстан. Якщо там будуть потрясіння, то однозначно у нас ціна пального буде зростати”, – каже Корольчук.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас