Британія витратить понад $1 млрд на створення найпотужнішого метеорологічного комп'ютера — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія витратить понад $1 млрд на створення найпотужнішого метеорологічного комп'ютера

Світ
435
Британський уряд виділить близько $1,6 млрд на розробку і створення метеорологічного суперкомп’ютера. Його основне призначення – прогнозувати настання шторму, визначати місцевість, яку з найбільшою ймовірністю затопить, і аналізувати глобальні зміни клімату.
Про це йдеться на сайті британського уряду.
Комп’ютер створить “цифрового двійника” нашої атмосфери з такими даними, як швидкість вітру, температура, тиск повітря і т.д. Новий суперкомп’ютер буде перебувати в розпорядженні британського Метеорологічного бюро.
“Ці інвестиції в кінцевому підсумку забезпечать більш ранні і точні повідомлення про зміни в погоді, допоможуть побудувати стійкий світ в умовах постійно мінливого клімату і пом’якшать перехід Британії до економіки з низьким викидом вуглеців в атмосферу”, – вважає виконавчий директор Метеорологічного бюро, професор Пенні Ендерсбі.
Зараз у Британії вже є суперкомп’ютер – Cray XC40. Термін його експлуатації закінчиться в 2022 році. Новий суперкомп’ютер повинен бути в 10 разів потужнішим за нинішній.
Наявність такого пристрою вже себе виправдала. За даними британського уряду, великі шторми Ciara і Dennis були передбачені за 5 днів. Це дозволило місцевій владі та екстреним службам підготуватися до негоди. Також останні дані за кліматичними прогнозами були використані для того, щоб опрацювати сценарії майбутніх повеней і виділити фінансування на ліквідацію наслідків від негоди.
Приблизно $1,1 млрд фінансування буде витрачено на створення самого суперкомп’ютера. Решта – це інвестиції в створення дослідницьких центрів і програмного забезпечення для розвитку можливостей комп’ютера.
Також суперкомп’ютер буде використовуватися університетами для розробки ліків, розвитку штучного інтелекту та інших видів досліджень.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас