Міжбанк: спекулянти зможуть "поганяти" курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: спекулянти зможуть "поганяти" курс

Валюта
1327
Понеділок не порадує учасників валютного ринку великими обсягами операцій, але аони матимуть можливість “пограти” курсом. Цим будуть активно користуватися спекулянти.
На поведінку ринку і курсоутворення істотно вплинуть три фактори:
1) Вихідний понеділок у США. Американці відзначають День президентів і розрахунки в доларі 17 лютого будуть проходити на українському міжбанку на ТОМі – тобто розрахунки в гривні сьогодні, поставка долара – завтрашнім днем.
Це не дуже “подобається” місцевим гравцям і більшість клієнтів по американській валюті сьогодні або буде працювати на мінімальних обсягах, або перенесе свої операції відразу на завтра, або буде проводити їх через євро.
В цілому, це суттєво знизить активність на ринку по долару і зменшить загальну статистику торгів за 17 лютого;
2) Поведінка спекулянтів. У них з’являється відмінний шанс “поганяти” курс долара на малооб’ємному ринку. Секрет їхньої роботи в ці моменти простий – будь-які операції за сумами до 1 млн доларів здатні істотно змінювати розклад попиту і пропозиції в такі дні на торгах. І спекулянти активно “розганяють” курс в потрібному їм напрямку, підлаштовуючись під операції і дії нечисленних реальних покупців і продавців. Спроби розігріти ринок перед завтрашнім аукціоном з розміщення ОВДП будуть і сьогодні;
3) Бюджетні витрати компаній, господарська діяльність клієнтів і поведінка Нацбанку з виходом/невиходом на торги з інтервенціями.
Клієнтам треба закрити цього тижня свої податкові платежі і це стимулює їх до активного продажу валюти, позаяк дефіцит гривні відчуває більшість компаній. Крім цього, їм треба здійснювати і поточне фінансування своїх господарських операцій. Це змусить компанії сьогодні активно працювати по євро і рублю, а також (якщо їх влаштує курс) і продавати долар на ТОМі для концентрації гривні під бюджетні проплати. Така ситуація на міжбанку зазвичай працює на зміцнення нацвалюти.
НБУ при істотному надлишку пропозиції долара (якщо він виникне і учасники ринку будуть готові працювати з регулятором на ТОМі) – вийде на торги зі скупкою. В цьому випадку котирування НБУ будуть диктувати ринку фактичний коридор по курсу протягом дня;
Готівковий ринок продовжить ставити свої цінники з оглядкою на безготівковий курс і працюватимуть обмінники в форматі «з обороту» з досить середнім спредом.
За нашими прогнозами 17 лютого обсяги операцій на торгах складуть $150-180 млн при укладанні до 420-470 угод, а коридор по долару буде в межах 24,35-24,55 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,46 / 24,48
євро – 26,55 / 26,57
російський рубль – 0,3849 / 0,3854
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас