Карткові шахраї обікрали українців за рік на 360 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карткові шахраї обікрали українців за рік на 360 млн

Фінтех і Картки
954
Чим активніше українці користуються банківськими картками, тим частіше їх обманюють шахраї. За 2019 рік сукупний розрахунковий дохід карткових шахраїв в Україні зріс з 245,8 млн грн до 361,99 млн грн (на 47,3%), повідомила заступник директора Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЕМА Олеся Дальниченко. Якщо говорити про середню суму шахрайської операції, то вона зросла з 3620 до 6200 гривень.
Злочинці вигадують різні схеми, щоб обікрасти людей. Наприклад, в минулому році почастішали випадки кеш-трепінгу – з 90 до 193: коли на банкомат чіпляють спеціальну планку, яка блокує видачу грошей після списання коштів з рахунку людини (після того, як обдурений власник картки йде, готівку забирає шахрай, який знімає планку). А в четвертому кварталі 2019-го подвоїлася кількість подій зі скімінгу.
“Це коли на банкомат кріпиться зчитувальний пристрій, за допомогою якого злочинці отримують інформацію про картку і про пін-код до неї. Людині при знятті грошей важливо прикривати клавіатуру так (рукою, гаманцем і т.д.), щоб її пін-код не зчитала камера. Без пін-коду схема не працює”, – зазначив у інтерв’ю “Країні” директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.
За словами представника Департаменту кіберполіції Національної поліції Віталія Новика, у 2019 році на українських банкоматах було виявлено 100 скімінгових пристроїв, а за 50 фактами було відкрито 14 кримінальних справ. Зчитувальні пристрої ставлять як наші злочинці, так і гастролери.
“Наприклад, в Одеській області встановленням зчитувальних пристроїв промишляли молдавани, болгари, румуни. За цими злочинами є проблема з відповідальністю: нетяжкий характер окремих статей Кримінального кодексу, за якими можна притягувати. Мова йде або про штрафи, або про вихід під підписку”, – пояснив проблему Олександр Карпов.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас