Fitch допускає падіння цін на нафту нижче ніж 50 доларів через коронавірус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch допускає падіння цін на нафту нижче ніж 50 доларів через коронавірус

Енергетика
444
Спалах коронавірусу з Китаю може обмежити зростання попиту на нафту в разі подальшого поширення.
Про це йдеться у звіті міжнародного рейтингового агентства Fitch.
Як наголошується в звіті, масштаб перенасичення ринку буде залежати від тривалості спалаху і здатності країн ОПЕК+ при необхідності коригувати рівні видобутку.
Fitch очікує, що ціни на нафту в 2020 році залишаться вкрай волатильними. Крім спалаху коронавірусу, на ціни можуть вплинути геополітична напруженість і економічні настрої.
Вплив коронавірусу на внутрішнє споживання нафти в Китаї залежить від того, наскільки швидко транспортна система і промислова активність повернуться до нормальних рівнів, наголошується в доповіді.
Ціни на нафту перебувають під тиском з початку спалаху коронавірусу, а нафта марки Brent впала з трохи менше ніж 70 доларів за барель на початку січня до приблизно 56 доларів за барель на початку лютого.
На Китай припадає близько 15% світового споживання нафти, і він є основним драйвером зростання світового попиту. За даними Управління енергетичної інформації США (EIA), його внесок у зростання світового споживання за останні п’ять років становив в середньому 36% і повинен був скласти близько 40% в 2020 році. Ще 30% зростання попиту обумовлено іншими азіатськими країнами, включаючи Індію, пишуть аналітики.
Як зазначається у звіті, якщо ситуація з коронавірусом погіршиться, надмірна пропозиція може стати більш значною, особливо в першому півріччі, що може призвести до більш короткострокового тиску на ціни на нафту. Водночас, вважають аналітики, політика ОПЕК+ щодо стримування видобутку відповідно до попиту і цінова чутливість американської сланцевої нафти робить тривалий спад цін на нафту нижче ніж 50 доларів за барель для Brent малоймовірним навіть у стресовому сценарії. Однак ОПЕК+ може знадобитися подальше скорочення видобутку, якщо спалах триватиме кілька місяців.
Fitch Ratings прогнозує ціни на нафту на рівні 62,5 доларів за барель в 2020 році, 60 доларів за барель в 2021 році і 57,5 доларів за барель в 2022 році і надалі. За даними агентства, більшість виробників нафти і газу почуваються комфортно з цінами від 50 за барель до 60 доларів за барель.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас