У Раді з'явився текст закону Кабміну про компенсацію за борги по зарплатах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді з'явився текст закону Кабміну про компенсацію за борги по зарплатах

Казна та Політика
651
На сайті Верховної Ради України з’явився текст проекту закону №2814 “Про внесення змін до статті 2 закону “Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати”, який спрямований на боротьбу з боргами по виплатах громадянам.
Про це свідчить інформація на сайті парламенту.
“Проєктом акта пропонується встановити вичерпний перелік грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких проводиться їх компенсація, до яких належать пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством); соціальні виплати; стипендії; заробітна плата (грошове забезпечення); сума індексації грошових доходів громадян”, – ідеться в пояснювальній записці до проєкту закону.
Мета законопроєкту. Визначення вичерпного переліку грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких нараховується компенсація.
Що пропонують:
  • встановити компенсацію у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам за період, починаючи з дня набрання чинності цим Законом.
Під доходами слід розуміти грошові доходи громадян, які вони одержують на території України і які не мають разового характеру:
  • пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством);
  • соціальні виплати;
  • стипендії;
  • заробітна плата (грошове забезпечення);
  • сума індексації грошових доходів громадян.
Приклад виплати компенсації:
  • працівнику за серпень 2019 року було нараховано заробітну плату в сумі 5000 грн (після утримання податків і обов’язкових платежів), але не було виплачено. Виплату нарахованої заробітної плати здійснено у січні 2020 року;
  • оскільки заробітну плату виплатили із затримкою більше місяця – працівник повинен отримати компенсацію;
  • береться зарплата за серпень і множиться на інфляцію за термін, поки не виплачувалися гроші (у цьому випадку індексація становила 101,3% за 4 місяці).
  • загальний розмір заробітної плати за серпень 2019 року після її виплати у січні 2020 року становить умовно 5065 грн (5000 + 65).
Тобто компенсація нараховується за формулою: заробітна плата х інфляція = загальна сума.

Довідка Finance.ua:

  • За даними Держстату, за 2019 рік заборгованість із зарплати в Україні зросла на 14,7% і склала 3,034 млрд грн.
  • Найбільше зростання заборгованості в 2019 році зафіксований в Дніпропетровській (в 2,6 рази), Тернопільській (в 2 рази), Житомирській (на 77,9%), Львівській (на 77,7%) областях.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас