Ринки лихоманить від коронавірусу: експерт розповів, хто постраждає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринки лихоманить від коронавірусу: експерт розповів, хто постраждає

Світ
2465
Падіння цін на багатьох сировинних і фінансових ринках, яке спостерігається вже кілька днів, пов’язують зі страхами через Китайський коронавірус. Ціни на нафту, наприклад, вже опустилися нижче ніж 59 доларів через песимізм інвесторів, але основний удар припав на ринки, які пов’язані з Китаєм.
“Ринки лихоманить від коронавірусу. Головні втрати несуть китайські індекси: у п’ятницю, 24 січня, Shanghai Composite втратив 2,8%. Падають котирування китайських компаній: Alibaba, Baidu і Weibo. Нафта також серед головних постраждалих: Brent вперше з листопада 2019 року подешевшала нижче ніж 60 за барель, а з початку року нафта втратила понад 10%. Інвестори передбачувано йдуть в захисні активи – держоблігації США і Японії, а також в долар і єну. Золото підскочило до максимумів початку січня на позначці 1588 доларів”, – описує ситуацію керівник компанії “EXANTE Україна” Володимир Позній.
Багато експертів згадують про те, що подібним чином ринки реагували і на вірус атипової пневмонії (SARS), який вирував у 2003 році. Однак цього разу реакція економіки може бути навіть більш різка.
“Ситуація в 2020 році помітно відрізняється від тієї, що була в 2003 році. По-перше, тому, що зараз боротьба з коронавірусом ведеться публічно, влада Китаю розповідає про поширення інфекції, кількість постраждалих і заходи, що вживаються. По-друге, в 2002 році американські індекси тільки почали відновлюватися після двох років падіння. А зараз на ринках назріла корекція, і котирування акцій виявилися вкрай уразливі до будь-якого непрямого приводу після дуже тривалого ралі зростання”, – говорить Володимир Позній.
Експерт прогнозує, що економіка Китаю може впасти нижче ніж 6% тільки в першому півріччі.
“Перш за все постраждають галузі, пов’язані з туризмом, а також китайські компанії. При широкому поширенні вірусу можливі перебої в постачанні товарів і сировини з Китаю і порушення логістичних ланцюжків. Крім того, ситуація може вдарити по таких компаніях, як Apple і Tesla, оскільки їхні заводи розташовані в Китаї. Епідемія може захопити бідні і густонаселені країни, такі як Індія, Індонезія, Пакистан, Малайзія”, – говорить він.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас