Повірка лічильників: навіщо вона потрібна і хто повинен платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повірка лічильників: навіщо вона потрібна і хто повинен платити

Особисті фінанси
26884
Лічильники води потрібно перевіряти раз на чотири роки або з періодичністю, яка зазначена в паспорті пристрою. Без цієї процедури водоканали можуть нарахувати вам вартість втраченої води. На правилах активно спекулюють шахраї. Вони телефонують, представляються співробітниками водоканалу і пропонують за гроші замінити старий лічильник на новий. А в разі відмови погрожують відключити воду.

Як економити на коммуналці

Як дізнатися дату повірки лічильника води? Про це має бути написано в паспорті вашого вузла обліку або в особистому кабінеті на офіційному сайті постачальника послуги. Але якщо там інформації немає – доведеться телефонувати.
“Постачальник послуг не зацікавлений в тому, щоб повіряти лічильники. Тому що якщо лічильник не повірений, вам нарахують за тепло, гарячу або холодну воду згідно з методикою Мінрегіону. А це буде як мінімум удвічі більше, ніж за лічильником”, – пояснює експерт з питань житлово-комунального господарства Олег Попенко.
“Це перевірка якості роботи лічильника. Лічильник дуже схожий за своєю природою на годинник – може поспішати або відставати. Тому необхідно раз на чотири роки перевіряти”, – говорить директор розрахункового департаменту “Київводоканалу” Валерій Люлін.
Повіряють прилад тільки ліцензовані компанії і підприємства. Демонтувати і доставити лічильник на перевірку можна самостійно. Так дешевше, але довше.
“Власноруч привезти лічильник в центр метрології. Або в сервісний центр. І повірити за 82 гривні. Інший спосіб – замовити цю послугу-повірку з демонтажем”, – перераховує Люлын.
Згідно із законом, випробовувати прилади обліку повинні не більше ніж місяць. Спочатку в спеціальній лабораторії їх ретельно оглядають і з’ясовують, чи не пошкоджений корпус. Після цього очищають від забруднень. І якщо всередину лічильника потрапила вода, перевірку він не пройде. Далі прилади тестують на перевірочній установці. За встановлений відрізок часу через них пропускають певну кількість води, а потім порівнюють дані.
“Втручання оператора мінімальне. Єдине – це обробка даних, які ми отримали. Якщо лічильник придатний – він пломбується. Державний повірений ставить своє клеймо”, – розповідає заступник начальника відділу з повірки та ремонту лічильників “Київводоканалу” Іван Столяр.
Несправні лічильники повертають власникам. А ось гроші за повірку – ні. До того ж споживачам потрібно буде за свій рахунок придбати новий прилад. Інакше платіжки будуть нараховувати за загальнобудинковим лічильником або за нормою споживання. Поки прилад перебуває в лабораторії на повірці, комуналку теж нараховують не так, як зазвичай.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас