Україна і Польща почали віртуальний реверс газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Польща почали віртуальний реверс газу

Енергетика
1147
Між Україною і Польщею запрацював віртуальний реверс газу.
Про це повідомив гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон в FACEBOOK.
За його словами, нові можливості активно використовуються українськими трейдерами і вже почалося постачання газу з Польщі через ГІС Дроздовичі.
“Скажімо, якщо є заявка на транзит газу з РФ до Польщі в обсязі 9 млн куб. м на добу і в цю ж добу є заявка на імпорт газу з Польщі в обсязі 2 млн куб. м, то фактично транспортується через кордон тільки 7 млн куб м (9-2)”, – пояснив Макогон.
Він нагадав, що раніше не можна було робити такі операції через транзитний контракт з Газпромом: Україна була змушена фізично вивозити всі обсяги газу в Польщу через Дроздовичі і завозити потрібні обсяги назад через пункт Германовичі. Це вимагало витрат на прокачування газу, а обсяги постачання були обмежені технічними можливостями трубопроводу Германовичі.
“Зараз таких обмежень немає, і ми можемо шляхом віртуального реверсу імпортувати весь обсяг газу, який фізично йде з України в Польщу (зараз це 9 млн куб. м на добу, минулого року середній транзит до Польщі був 12 млн куб. м)”, – додав він.
Макогон зазначив, що імпорт з Польщі включає в себе й імпорт газу з польського LNG терміналу. Таким чином, вже зараз комерційно Україна може імпортувати шляхом віртуального реверсу до 9 млн куб м на добу або 3,3 млрд куб. м газу з польського терміналу. При цьому українська ГТС готова приймати з Польщі до 6,6 млрд куб. м на рік, але наразі Польща, до завершення низки робіт в польській ГТС, може постачати фізично тільки близько 2 млрд куб. м.
“Очікуємо, що найближчим часом віртуальний реверс відкриється і в Словаччині та Угорщині. Оператори цих країн працюють над цим завданням. З нашого боку ми вже готові”, – йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас