Мінімальну вартість контракту в ЗВО встановлюватиме МОН — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінімальну вартість контракту в ЗВО встановлюватиме МОН

Казна та Політика
6055
Вартість навчання на контрактній основі на певних спеціальностях у вищих навчальних закладах буде встановлювати держава.
Про це в інтерв’ю Українській правді.Життя сказав заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний.
За його словами, нововведення почне діяти вже з літа 2020 року.
“Є багато ефектів цього нововведення. Ми зупиняємо пагубний демпінг, коли університети на кожній вступній кампанії намагаються підгледіти у конкурента і спустити ціну нижче. Вони давно ставлять ціну, яка є значно меншою собівартості підготовки. Якщо спитати будь-який бізнес, чи він може продавати продукцію нижче собівартості, вам одноголосно скажуть, що це смерть бізнесу. Університети це розуміють, але мають подушку у вигляді держфінансування”, – зазначає заступник міністра.
Він наголосив, що саме тому існує явище дотації навчання контрактників за рахунок бюджетних грошей.
“Через демпінг на ціни на контракт людей привчили до такого сприйняття вищої освіти як чогось недорогого. Ми радше купимо євробляху за 100 тисяч гривень, ніж оплатимо 4 роки навчання на бакалавраті за ці самі гроші. Треба закінчувати з таким підходом, тому що це питання якості навчання, зарплат викладачів і забезпеченості університетів. Запровадження індикативної собівартості дозволить це зробити”, – каже Єгор Стадний.
Також він припустив, що демпінг університетів на вартість навчання може мати й корупційну складову.
“Університети, які зараз ставлять ціну на контракт 12-13 тисяч на популярні спеціальності – я ж розумію, що деякі з них не чисті на руку і «добирають» на сесіях. Тобто зарплату офіційну викладачу високу дати не можемо, бо контракти низькі, а на сесіях – вольниця, знімайте урожай. Сподіваюся, це не поширене явище, характерне для малої кількості закладів. А хіба хтось захоче в умовах високої ціни на контрактне навчання платити ще й хабарі на сесії?”, – підкреслив заступник міністра освіти і науки.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас