Мінрегіон пояснив перерахунок платежів за центральне опалення для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінрегіон пояснив перерахунок платежів за центральне опалення для населення

Особисті фінанси
1762
Послуги з централізованого опалення для населення здійснюються за фактичними обсягами спожитої теплової енергії, розрахованої за показниками лічильників з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря і фактичної кількості днів обслуговування.
Про це йдеться на сайті Міністерства розвитку громад та територій України.
Основна складова тарифу на теплову енергію, та відповідно послуги з централізованого опалення, є вартість природного газу.
У грудні 2019 року ціна природного газу становила 4276,70 грн. за тис.куб.метрів (без ПДВ та інших надбавок). При цьому у тарифах на послуги з теплопостачання більшості підприємств ТКЕ ціна природного газу врахована в розмірі 6235,51 грн за тис.куб.метрів (без ПДВ та інших надбавок) (ціна більша на 1958,810 грн або на 31,4%).
Тому постановою КМУ від 24.12.2019 № 1082 підприємствам ТКЕ надано можливість зменшувати розмір плати за теплову енергію та комунальні послуги у разі коли ціна природного газу, придбаного у відповідному місяці опалювального сезону, є нижчою від ціни природного газу, що врахована у структурі тарифів.

Як зекономити на комуналці 💡

143 підприємства ТКЕ прийняли рішення щодо зменшення розміру плати за послуги з централізованого опалення для населення.
Від чого залежить відсоток розміру плати – від вартості природного газу, врахованого у структурі чинних тарифів на послуги теплопостачання, та питомої ваги цієї складової у структурі собівартості послуги.
Чим більша вартість газу у структурі тарифу та чим більша його питома вага, тим більший відсоток перерахунку для споживача. І навпаки, чим менша вартість газу і його питома вага у структурі тарифу, тим менший відсоток повернення коштів споживачу.
Соціальна допомога для споживача (пільги та субсидії) наразі залишається незмінною (не зменшуватиметься розмір пільг та субсидій у зв’язку з проведенням перерахунку).
Приклад розрахунку можна подивитись тут.

Довідка Finance.ua:

  • У 124 містах України здійснили перерахунок платіжок – нарахування за тепло та гарячу воду знизили до 30%.
  • До урядової ініціативи долучились 16 обласних центрів: Вінниця, Луцьк, Дніпро, Житомир, Запоріжжя, Кропивницький, Львів, Одеса, Рівне, Тернопіль, Харків, Херсон, Івано-Франківськ, Хмельницький, Чернігів, Київ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас