В Раду подали законопроєкт "Маски-шоу стоп-3" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Раду подали законопроєкт "Маски-шоу стоп-3"

Особисті фінанси
1036
Законопроєкт №2740, відомий як “Маски-шоу стоп-3”, який розроблявся за участі експертів Верховного суду, представників IT-індустрії та науковців, подано на розгляд до Верховної Ради України.
Про це заявили в IT Ukraine.
Документ передбачає внесення змін до Кримінального кодексу України з метою захисту ІТ-бізнесу від зловживань з боку правоохоронних органів, зокрема, необґрунтованих обшуків, вилучення серверів та іншої техніки, що належить підприємцям.
Щоб збалансувати інтереси держави та бізнесу, законопроектом пропонують внести такі зміни:
  • Забороняється вилучати сервери та інші носії електронної інформації, окрім випадків, коли безпосередньо вони є речовими доказами у кримінальному провадженні.
  • Доступ правоохоронних органів до необхідної електронної інформації забезпечується через її копіювання, без вилучення самого носія (пристрою, де вона зберігається). При цьому результати копіювання інформації чітко фіксуються у відповідному протоколі.
  • За умисні протиправні дії під час проведення обшуків передбачена сувора кримінальна відповідальність для слідчих і прокурорів.
“За роки незалежності не винесено жодного судового вироку щодо IT-компаній! Просто склалася корупційна схема: вилучення техніки і “торги” за її повернення”, – стверджує віцепрезидент з правових питань IT Ukraine, CEO ALCOR Дмитро Овчаренко.

Довідка Finance.ua:

Основні недоліки попередніх проєктів на цю тему такі:
  • Ні в Кримінальному Процесуальному Кодексі, ні в інших законах немає роз’яснення, що треба розуміти під «електронними інформаційними системами або їх частинами, мобільними терміналами систем зв’язку». Це призводить до різних тлумачень слідчих і прокурорів, і зловживання правами.
  • За вже чинними законами передбачається копіювати інформацію з цих систем, а не вилучати їх, однак нині слідчий і прокурор самі ухвалюють рішення, чи потрібно копіювати дані, чи вилучати комп’ютер.
  • В 100% випадків комп’ютери і сервери вилучають. За результатами копіювання повинен складатися окремий протокол, копія якого вручається власнику техніки.
  • Не встановлено запобіжні механізми від зловживань правоохоронних органів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас