Нацбанк забезпечив держбанки планом звільнення від NPL — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк забезпечив держбанки планом звільнення від NPL

Фондовий ринок
503
Національний банк висловив наглядовим радам Ощадбанку і Укрексімбанку «однакові побажання» щодо поліпшення роботи з проблемними кредитами (NPL).
Про це повідомила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.
«Ми зустрічалися з наглядовою радою Ощадбанку та Укрексімбанку і висловили однакові побажання. Ми хочемо, щоб менеджмент підготував покейсовий план. Це нескладно зробити, оскільки топ-20 позичальників – це 80% портфелю NPL. За кожним з них треба, щоб менеджмент підготував план з різними опціями: реструктуризація, стягнення майна тощо», – розповіла вона FinClub.
Катерина Рожкова вважає, що менеджмент держбанків повинен порахувати чистий грошовий потік від кожного з можливих способів врегулювання проблемних кредитів, а наглядова рада – розібратися, затвердити план і отримати для його реалізації схвалення власника.
«Важливо у всіх цих випадках прорахувати вплив на капітал. А далі дивитися різні варіанти: йдемо за законом про фінреструктуризацію, просто реструктуруємо, стягуємо майно тощо», – сказала вона.
На проблемних позичальників міг би вплинути розголос інформації про їхні борги, але поки ця інформація захищена банківською таємницею.
«Ми намагалися кілька разів опублікувати таку інформацію, але нас постійно зупиняють і кажуть, що це банківська таємниця. ФГВФО почав публікувати, але за їхніми боржниками вже немає банківської таємниці. У законопроєкті № 2571 передбачено, щоб розкривалися дефолтні, протерміновані кредити, якщо вони видані пов’язаним особам. Але поки що далі ми не просунулися, оскільки всі юристи кажуть, що це розкриття банківської та комерційної таємниці, це може бути використано конкурентами», – розповіла Катерина Рожкова.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас