Міжбанк: очікуємо "найгарячиший" день цього тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: очікуємо "найгарячиший" день цього тижня

Валюта
1919
Середа на валютному ринку буде найактивнішим днем цього тижня як в частині кількості угод, так і за обсягами операцій. Ми прогнозуємо на сьогодні укладення на торгах до 620 угод на загальну суму до $270 млн.
Основною причиною такого збільшення активності на міжбанку будуть, звісно ж, розрахунки за вчорашнім аукціоном з розміщення ОВДП. До бюджету від їх продажу має сьогодні надійти 6 млрд гривень, і значну частину цих покупок зробили нерезиденти. Їм необхідна гривня для оплати своїх угод, і вони вийдуть на міжбанк з продажем валюти. Це, з одного боку, збільшить статистику торгів, а з іншого – працюватиме на зміцнення гривні.
Аукціон пройшов вдало для Мінфіну України. При пропозиції паперів на 5,5 млрд гривень за номіналом заявок на їх купівлю було на 25,2 млрд – тобто майже в 4,6 разу більше. Така конкуренція серед інвесторів дозволила Мінфіну знизити прибутковість цих паперів до 9,88% річних за найбільш довгограючими паперами на 1407 днів і до 10,04% – 10,73% річних за облігаціями на 84 дні, 434 дні і 721 день. Це хороший результат для чиновників, хоча такі рівні прибутковості все ще істотно перевищують вартості таких розміщень більшості інших країн.
Вихід такої пропозиції валюти з боку нерезидентів під розрахунки за гривневі ОВДП – потенційно буде сильно тиснути на валютні котирування в бік їх зниження і повинен призвести до просідання долара.
Але є два фактори – які підтримають курс цієї валюти на торгах:
1) викуп Нацбанком надлишків пропозиції в резерви, що зменшить перекіс пропозиції і попиту на ринку. Більш того – саме цінники НБУ при викупі долара і стануть основним орієнтиром по курсу на торгах;
2) не всі 6 млрд гривень надійдуть до бюджету за рахунок продажу валюти покупцями ОВДП. Днями були суттєві погашення попередніх облігацій, і багато інвесторів просто перевкладуть отриману раніше гривню в нові облігації. Крім цього, процес продажу валюти під аукціон розпочався вже практично з цього понеділка, і тому частина додаткового припливу валюти на міжбанк під аукціон вже зіграла на ринку.
Тому обвалу котирувань долара на торгах в середу ми не очікуємо, але загальна тенденція на зміцнення позицій гривні на міжбанку закріпиться. Ми прогнозуємо на сьогодні коридор по долару в межах 23,80-24,05 гривень з виходом Нацбанку на торги зі скупкою надлишку пропозиції долара і спекулятивними спробами деяких великих гравців зіграти “на пониження”.
Власники обмінників в середу будуть дуже уважно стежити за подіями на міжбанку і оперативно коригувати свої цінники купівлі/продажу готівкової валюти протягом дня залежно від тренду за курсом на торгах.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,97 / 24,00
євро – 26,65 / 26,69
російський рубль – 0,3906 / 0,3912
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас