Соціальна допомога: в закони введуть нову категорію населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соціальна допомога: в закони введуть нову категорію населення

Казна та Політика
26726
У Верховній Раді розглядається законопроект, який змінює підхід до надання допомоги малозабезпеченим. Тепер соцслужби мають не лише розраховувати суму виплат, а й стимулювати малозабезпечені сім’ї швидше набувати “економічної самостійності”.
Законопроект декларує, що соціальною допомогою тепер буде вважатися не тільки грошова допомога соціально незахищеним сім’ям, а й сприяння їхній зайнятості та економічній самостійності. Таку зміну потрібно внести до закону “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”.
В українське законодавство вводиться нова категорія населення – “непрацююча працездатна особа”. До таких належатимуть люди працездатного віку з числа членів малозабезпеченої сім’ї, які за станом здоров’я здатні до активної праці, однак не працюють, не служать і не навчаються. “Ті, що працездатні, але не працюють” – це, наприклад, люди, які працюють без офіційного працевлаштування, випускники вузів, які не можуть влаштуватися на першу роботу, люди передпенсійного віку, яких найчастіше також відмовляються працевлаштовувати офіційно, домогосподарки тощо.
За чинним законодавством, сім’ям, де є непрацюючі працездатні особи, державна допомога не призначається. А ось в законопроекті №2494 йдеться про те, що такі родини зможуть звертатися по соцдопомогу. Виносити рішення з таких питань будуть держадміністрації або виконкоми. Але до того їхні представники прийдуть в таку сім’ю і складуть “Акт обстеження матеріально-побутових умов”. Якщо сім’я буде визнана такою, що потребує, соціальну допомогу може бути призначено. Не виключено, що в меншому розмірі, ніж для тих сімей, де всі працездатні члени працюють, але все-таки шанс отримати таку допомогу з’явиться.
Втім, не варто розраховувати, що держава буде так просто платити з бюджету гроші тим, хто може працювати, проте з якихось причин не працює. Не виключено, що таких людей змусять “відпрацьовувати” отриману соціальну допомогу на… неоплачуваних роботах.
Законопроект №2494 вводить норму про те, що непрацюючі працездатні особи можуть залучатися до “безкоштовних робіт тимчасового характеру”. Зараз до суспільно корисних робіт, які зазвичай виконують комунальні служби або замовляють підприємства інших форм власності, дозволено залучати студентів (у вільний час) і офіційних безробітних, тобто тих, хто перебуває на обліку в центрах зайнятості. Однак такі роботи зазвичай оплачуються. Непрацюючим працездатним особам доведеться трудитися безкоштовно, виконуючи тимчасові роботи, які організовують місцеві виконкоми (наприклад, на суботниках).
Експертне управління Верховної Ради в коментарі до законопроекту зазначає, що безкоштовні роботи навряд чи сприятимуть досягненню економічної самостійності.
У нинішній редакції законопроекту норма про безкоштовні роботи схожа, швидше, на спробу змусити “нероб” відпрацювати гроші, отримані у вигляді державної соцдопомоги.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас