У НБУ вважають, що курс гривні цьогоріч може зміцнитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ вважають, що курс гривні цьогоріч може зміцнитися

Валюта
1403
У Національному банку вважають, що у 2020 році курс гривні може коливатися в обидва боки, в тому числі у сторону зміцнення.
Про це заявила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова.
“В ході кризи ми спостерігали шокову девальвацію гривні, викликану не економічними чинниками, а очікуваннями і страхом. Нинішнє зміцнення гривні – це результат реформ останніх років. Воно могло б початися й раніше, але якоюсь мірою стримувалося невизначеністю, пов’язаною з подвійними виборами в країні.
Подібний шлях проходили також інші країни, які реалізовували режим інфляційного таргетування. Наприклад, Чехія чи Польща на початку 2000-х”, – підкреслює Рожкова.
Вона також заявила, що зміцнення курсу гривні є результатом викупу до резервів рекордного обсягу валюти та залучення зовнішнього інвестування в державні і приватні компанії.
“Курс, який ми бачимо, – це відображення ринкових тенденцій. Ми викупили до резервів рекордний обсяг валюти за 14 років: чиста купівля – 7,9 млрд дол. у 2019-му. При цьому нерезиденти завели близько 4,3 млрд дол. в ОВДП.
Тобто були й інші чинники зміцнення гривні: це й зростання продуктивності в агросекторі, і зовнішнє фінансування, яке залучали і державні, і приватні компанії – “Нафтогаз”, “Кернел” та інші. І в 2020 році курс може помірно коливатися в обидва боки, в тому числі й зміцнюватися”, – резюмує Рожкова.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас