Міністр економіки пояснив, чому неможливо зафіксувати курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр економіки пояснив, чому неможливо зафіксувати курс гривні

Казна та Політика
1442
Міністр економіки Тимофій Милованов пояснив, що фіксований курс гривні призвів би до швидкої девальвації, як це вже траплялось раніше.
Про це він написав на своїй сторінці у FACEBOOK.
Милованов процитував пост гендиректора “ОТП-Лізинг” Андрія Павлушина про те, що в Україні є дві проблеми: курс росте і курс падає.
“Коли курс долара падає, страждають експортери та бюджет. А виграють споживачі. Експортери отримують менше гривень за продану продукцію, а їхні витрати в гривні залишаються такими самим. Бюджет страждає, тому що ПДВ та інші податки на імпорт зменшуються в гривневому еквіваленті. Споживачі виграють тому, що зростання цін (інфляція) уповільнюється. Особливо на імпортні товари. І навпаки, коли курс долара зростає, страждають споживачі, а експортери та бюджет виграють. При будь-якій зміні курсу будуть ті, хто виграють і ті хто програють. Це нормально”, – пише міністр.
Милованов зауважує, що змінити цю ситуацію фіксацією курсу неможливо.
“Чому ж тоді не зафіксувати курс? Тоді всі будуть задоволені. На жаль, це неможливо. Україна намагалась тримати фіксований курс і це призвело до швидкої девальвації, наприклад в 1998, 2008 чи 2014 роках. Курс – це відносна ціна української економіки до світової. Коли ця ціна змінюється через зміну або в світі або в Україні, то має змінюватись і курс. Національний банк може вплинути на таку зміну тимчасово, трохи притримати курс або згладити коливання. Але жодний центральний банк, навіть в розвинених країнах, не має достатньо сили опиратись серйозним змінам курсу”, – пояснює голова Мінекономіки.
Також міністр наголосив, що курс гривні у 2020 році буде важко передбачити.
“Чи буде зміцнюватись курс в наступному році? Скоріш за все так. Але все залежить від розвитку економіки і ситуації на світових ринках. В попередньому пості я писав, що бізнесам варто хеджуватись проти зміни курсу, а не намагатись його вгадати. Вгадати курс не може ніхто”, – резюмує Милованов.

Довідка Finance.ua:

  • Від початку 2019 року курс української гривні відносно долара підвищився на 19%, що зробило її першою у рейтингу валют, які найбільше зросли.
  • Коридор для курсу національної валюти на 2020 рік може становити 23,0-26,5 гривні за долар США. Такі прогнози дали фінансисти експертної ради Банку Альянс.
  • За словами кандидата економічних наук Олександра Хмелевського, курс долара в Україні в 2020 році може переступити позначку в 30 грн.
  • Міністр розвитку економіки Тимофій Милованов заявив, що найбільш вірогідним сценарієм розвитку ситуації з курсом валют є поступове посилення гривні та відповідне падіння курсу іноземних валют щодо гривні.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас