Міжбанк: більшість чинників грають на користь гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: більшість чинників грають на користь гривні

Валюта
2786
Ця п’ятниця – практично перший повноцінний робочий день у банків у 2020 році, включаючи валютний міжбанк. Вчора фінустанови відпрацювали без клієнтів, завершили свої поточні питання минулого року і тепер починають новий фінансовий рік.
Клієнти не будуть сьогодні балувати ринок значними обсягами угод (багато что відпочиває до 8 січня), що, втім, не говорить про те, що по курсу нічого не відбуватиметься.
Більше того – на такому малооб’ємному ринку з одного боку у спекулянтів є можливість “погойдати” курс на дрібних угодах. І не тільки в бік збільшення, але і в бік зниження котирувань.
З огляду на те, що українські банки вчора не проводили операцій, а американські та європейські вже майже повноцінно працювали – сьогодні клієнтам буде зарахована валютна виручка практично за кілька днів (за 30 і 31 грудня минулого року і 2 січня цього). Багатьом компаніям-експортерам потрібна гривня перед новими тривалими вихідними (практично до 8 січня) і вони продаватимуть валюту.
Крім цього, банки і фінансові компанії за перші дні новорічних свят накупили через свої обмінки готівкової валюти і сьогодні також частково її продаватимуть на міжбанку через свою валютну позицію.
Це додасть пропозиції на торгах на тлі низького попиту з боку імпортерів. “Зависати” з розрахунками і товарами аж до 8 січня їм не цікаво і тому особливої ​​активності у скупці валюти вони сьогодні проявляти не будуть.
Єдиним “універсальним покупцем” надлишку пропозиції долара на ринку буде НБУ. Саме його цінники і стануть основним орієнтиром для учасників торгів по котируваннях.
Останні дії Нацбанку кінця минулого року, коли він фактично “змів” з міжбанку як валюту НАК “Нафтогазу”, так і частину іншої клієнтської пропозиції і спровокував цим зліт котирувань – показують, наскільки дієвим буває регулятор.
Але сьогодні більшість чинників грають на користь гривні і лише НБУ знову може спровокувати новий штучний ажіотаж, якщо перегне палицю з викупом валюти на торгах через Matching або аукціон.
За рахунок фактора млявого і малооб’ємного першого повноцінного дня на валютному ринку – ми прогнозуємо на 3 січня обсяг операцій на міжбанку в сумі до $180-210 млн при здійсненні до 420 угод і коридор по долару в межах 23,50-23,80 гривень. Тим більше, що готівковий ринок уже практично розвернувся і після активного зльоту котирувань останніх днів 2019 року – тепер поступово знижує свої цінники. Це також надає психологічну підтримку нацвалюті в перші дні нового року.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,74 / 23,79
євро – 26,49 / 26,54
російський рубль – 0,3821 / 0,3830
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас