Міжбанк: чи чекати "зльоту" котирувань перед святами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи чекати "зльоту" котирувань перед святами

Валюта
5350
П’ятниця буде практично останнім повноцінним днем ​​цього року на валютному ринку. Банкам, клієнтам і самому регулятору сьогодні буде дуже непросто.
З одного боку – у клієнтів цілковитий цейтнот за часом в частині здійснення валютних операцій на міжбанку і здійсненні платежів за кордон. Завтра іноземні банки не працюють і український ринок також вже працюватиме в обмеженому обсязі операцій і часу. Це переводить фактично в ажіотажний режим сьогоднішні торги по валюті.
З іншого боку – вчорашні валютні ралі зі стрибками безготівкового курсу долара майже на 28 копійок при продажу – з 23,23/23,25 до 23,45/23,53 гривень до вечора четверга і як наслідок – зліт готівкових котирувань до 23, 50/23,90 в обмінниках на ранок п’ятниці. Такі валютні кульбіти буквально підірвали валютний ринок і зараз на ньому спостерігається нездоровий ажіотаж.
Всі прекрасно розуміють, хто продавав вчора валюту в сумі $700 млн, з озвучених в надто вже переможних реляціях НБУ. Основні суми продажів – це НАК “Нафтогаз”. Він за фактом продавав її для закриття дірок у бюджеті. Ці кошти кредитні і вони знову підуть не на розвиток галузі і економіки, а на проїдання (у чому нічого хорошого немає). Таке масоване внесення, а потім – винесення валюти з ринку на тлі нерозуміння основної частини клієнтів, що відбувається, призвело тільки до ажіотажного попиту на ринку і створення нових диспропорцій попиту та пропозиції на останніх повноцінних торгах цього року. Це відгукнеться і сьогодні на котируваннях міжбанку в сторону їх подальшого зростання.
Крім цього, на поведінку клієнтів вплинуть закінчення періоду виплат Держказначейством основних сум відшкодувань ПДВ експортерам (це додасть гривні на ринку) і психологічно – котирування готівкового ринку, де обмінники на всякий випадок виставили майже 40-копійчаний спред і тягнуть котирування продажу долара до рівня в 24 гривні і вище.
Нацбанк знову може спровокувати новий виток ажіотажу, якщо перегне палицю з викупом валюти на торгах через Matching або аукціон.
За рахунок фактора останнього повноцінного дня на валютному ринку – ми прогнозуємо на сьогодні обсяг операцій на міжбанку в сумі до $240-300 млн при здійсненні до 700 угод і дуже широкий коридор по долару в межах 23,35-23,80 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,45 / 23,53
євро – 26,00 / 26,09
російський рубль – 0,3767 / 0,3784
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас