Нацбанк почав примусове стягнення 1,5 млрд грн з Жеваго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк почав примусове стягнення 1,5 млрд грн з Жеваго

Фондовий ринок
496
Національний банк України (НБУ) 26 грудня отримав виконавчі листи і звернувся в Державну виконавчу службу (ДВС) для реалізації рішення Шевченківського районного суду від 1 жовтня 2019 року про стягнення з колишнього власника банку “Фінанси та Кредит” Костянтина Жеваго 1,539 млрд грн на користь Нацбанку.
Про це повідомляється на сайті регулятора.
“Ми будемо вживати всіх можливих правових заходів для стягнення коштів на виконання рішення в рахунок погашення заборгованості банку. Наразі загальний обсяг заборгованості банку “Фінанси та Кредит” перед Національним банком за всіма кредитами рефінансування становить 6,6 млрд грн”, – цитує пресслужба НБУ начальника відділу судової роботи з проблемними активами управління роботи з проблемними активами НБУ Сергія Бойка.
Нацбанк очікує, що частково заборгованість буде погашена за рахунок стягнення коштів безпосередньо з Жеваго (фінансового поручителя за кредитами рефінансування) і підконтрольних йому компаній – майнових поручителів, до яких центробанк також подав близько 30 судових позовів, уточнив Бойко.
У Нацбанку додали, що Жеваго намагався оскаржити рішення суду, але не сплатив вчасно судовий збір, у зв’язку з чим Київський апеляційний суд 13 грудня повернув без розгляду апеляційну скаргу. Це дозволило НБУ звернутися до ДВС щодо примусового виконання рішення суду райсуду.
Нагадаємо, Шевченківський районний суд Києва 1 жовтня ухвалив рішення про стягнення з колишнього власника банку “Фінанси та Кредит” Жеваго 1,539 млрд грн на користь Національного банку України (НБУ) в рахунок погашення заборгованості банку за наданими раніше кредитами рефінансування, водночас суд відмовив Жеваго у зустрічному позові про визнання недійсним договору поруки, укладеного з НБУ.
У 2015 році Жеваго, який на той момент був власником банку “Фінанси та Кредит”, уклав з НБУ договір поруки про погашення кредитів рефінансування з низки кредитних договорів, взявши на себе особисті зобов’язання з погашення заборгованості фінансової установи перед НБУ. Оскільки Жеваго продемонстрував небажання сумлінно виконувати взяті на себе зобов’язання за договором поруки, у грудні 2015 року НБУ звернувся до суду з метою стягнення заборгованості в судовому порядку.
Як зазначає регулятор, фактично судовий процес тривав майже 3,5 року, оскільки опонент використовував всі можливості для затягування процесу.
НБУ 17 вересня 2015 року ухвалив рішення про віднесення банку “Фінанси та Кредит” до категорії неплатоспроможних. На момент ухвалення цього рішення акціонером банку був Костянтин Жеваго, який опосередковано володів часткою в 97,67% акцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас