Що ФОПу треба знати про права працівників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що ФОПу треба знати про права працівників

Особисті фінанси
1802
Як підприємцю оформити найманого працівника? Людина має право відмовитися працювати у вас, якщо замість трудового договору ви пропонуєте їй співпрацювати за договором ЦПХ, а ви не можете змусити людину, якій такий формат відносин не підходить.
Про це пише journal.ostapp.com.ua. у своєму матеріалі.
У трудовому договорі описані обов’язки співробітника і ваші, умови роботи.
Ви не можете змусити людину виконувати обов’язки, не передбачені трудовим договором, слід внести зміни, або скласти новий. Не тільки роботодавець має право ініціювати зміни в умови договору, у працівника теж є таке право.
Випробувальний термін за згодою працівника
Випробувальний термін встановлюють у момент укладення трудового договору, і лише якщо працівник згоден (ст. 26 КЗпП). Умову про випробувальний термін має бути прописано в трудовому договорі, якщо його немає, вважається, що людина прийнята на роботу без випробувального терміну.
Як оформити випробувальний термін
Є категорії працівників, яким взагалі не можна встановити випробувальний термін, серед них вагітні, матері маленьких дітей, працівники до 18 років (ст. 26 КЗпП). Якщо людина згодна, вважається, що на час випробувального терміну її прийнято на постійну роботу з умовами. Тобто це не тимчасова робота. Змусити людину проходити випробувальний термін ви не вправі.
Зарплата без затримок
Платити зарплату працівникам ви повинні не коли заманеться, а мінімум два рази на місяць в робочі дні. В які дні, вирішуєте ви і прописуєте в наказі або встановлюєте в колдоговорі, погодивши зі співробітниками. Навіть якщо працівник попросив платити йому раз на місяць — так робити не можна, це порушення порядку виплати зарплати, і за таке штрафують.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас