Дмитро Мазенко: як просто і безпечно провести міжнародну угоду? Гайд по базових документах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Мазенко: як просто і безпечно провести міжнародну угоду? Гайд по базових документах

Фондовий ринок
1682
Україна – активний учасник міжнародних торговельних відносин. Останні 10 років обсяги імпорту та експорту стабільно зростають, а країна продовжує укладати угоди про вільну торгівлю – зараз такі документи підписані як мінімум з 45 країнами.
Але у новачків у сфері можуть виникнути труднощі: в міжнародній торгівлі потрібно оформляти багато паперів, а помилки в них загрожують зривом угоди або збитками. Ось огляд базових документів для імпортних і експортних операцій, які допоможуть торгувати з іноземними компаніями вигідно і безпечно.
  • Митна декларація
Митна декларація – один з основних документів у міжнародній торгівлі. Її пред’являють митному органу, щоб повідомити про товар, який перетинає кордон. З 2008 року в Україні декларація оформляється на основі єдиного адміністративного документа (ЄАД), який застосовують країни Європейського союзу і Європейської асоціації міжнародної торгівлі.
Митна декларація складається з чотирьох аркушів і має кілька форм: МД-2 для основної інформації, МД-3 для додаткової, МД-6 для доповнень і МД-8 для специфікації. У документі вказується:
- митний режим, тип декларації та відомості про особливості переміщення;
- дані про сторони зовнішньоекономічного договору;
- відомості про товар: найменування, торговельний опис, торговельна марка, код, опис упаковки;
- інформація про платежі і дотримання положень в законодавстві.
Зазвичай митна декларація оформляється брокером, але її також може скласти декларант за допомогою спеціального програмного забезпечення – наприклад, Diamond Bridge. Це ж ПО варто використовувати і при безпосередній подачі документа до митного органу, позаяк декларації в Україні відправляються в електронному вигляді з електронним цифровим підписом.
  • Зовнішньоекономічний договір
На старті міжнародної угоди компанії укладають зовнішньоекономічний договір (контракт). Він виступає договором купівлі-продажу з деякими особливостями: сторони, які його складають, перебувають під різною юрисдикцією, товар перетинає митний кордон, а платежі здійснюються в іноземній валюті.
В Україні існує єдиний формат зовнішньоекономічного договору. Він описаний державним наказом і включає в себе наступну інформацію:
- назва, номер договору (контракту), дата і місце його укладення;
- найменування компаній, відомості про укладача;
- дані про товар, його кількість, упаковка і одиниця виміру;
- умови поставки товару або виконання робіт/послуг;
- ціна, загальна вартість договору (контракту) валюта;
- порядок фінансових розрахунків, умови прийому-здачі робіт;
- умови невиконання контракту, порядок відшкодування збитків;
- місцезнаходження, поштові та платіжні реквізити сторін.
Зазначу, що в договір можна також додавати додаткові умови, щоб від початку закріпити всі положення угоди. Наприклад, в ЗЕД можна вказати дані про страхування, прописати умови залучення субвиконавців, а також визначити норми навантаження і розвантаження.
  • Комерційні документи
Для оформлення розрахунків у міжнародній торгівлі використовують інвойс – це рахунок, який продавець виставляє покупцю.
З 2017 року інвойс в Україні вважається повноцінним документом, на підставі якого можна відобразити операцію в бухгалтерському обліку та при цьому не складати акт прийому-передачі товару. У документі вказується дата складання, реквізити, обсяг операції, відомості про товар і загальна вартість рахунку.
Дмитро Мазенко: як просто і безпечно провести міжнародну угоду? Гайд по базових документах
У деяких випадках замість звичайного інвойсу використовують інвойс-проформу (рахунок-проформа). Це комерційний документ, який надає попередню інформацію про рахунок, але не служить платіжним документом. Компанія його використовує, якщо не володіє повною інформацією про товар або виписує рахунок на відвантажену, але ще не продану продукцію, яка йде, наприклад, на косигнацію, виставку або аукціон.
  • Товаросупровідні документи
Декларація про відповідність
Раніше одним з головних товаросупровідних документів для міжнародної торгівлі був сертифікат про якість. Але з 2018 року в Україні скасували державну систему сертифікації і ввели декларування про відповідність. Цей документ потрібно оформляти, якщо на продукцію компанії поширюється дія технічних регламентів – обов’язкових норм щодо виробництва товару.
Зараз декларацію про відповідність технічним регламентам необхідно складати виробникам електрообладнання (побутова техніка), товарів народного споживання (іграшки, миючі засоби), медичних виробів і транспорту, але цей список регулярно поповнюється новими сферами. У документі, як правило, вказують дані про товар і безпосередньо перелік стандартів.
Декларацію про відповідність видають спеціальні органи – як приватні, так і державні. Їх список можна подивитися тут.
Сертифікат про походження товару
Щоб митний орган міг регулювати ввезення товару, компанії подають йому сертифікат про походження продукції. Саме цей документ, в тому числі, дає право на отримання преференцій в країні ввезення.
В Україні існують декілька типів сертифікатів для різних напрямків. Найпоширеніші – сертифікати загальної форми для країн ЄС і СНД, а також документ форми «А» для країн ЄС, Японії та Туреччини.
Сертифікат про походження товару зазвичай оформляють за допомогою юридичних компаній або брокерів. Залежно від типу товару потрібно подати різний пакет документів, але в кожному разі обов’язково пред’явити відповідну заяву, інформацію про виробництво товару і перелік всіх найменувань, джерела матеріалів, а також дані про обладнання та штат компанії.
Пакувальний лист
Це супровідний документ до вантажу, де компанія-відправник вказує перелік усіх видів, артикулів і сортів товарів, які перебувають у кожному товарному місці. У пакувальному аркуші необхідно вказати вагові характеристики вантажу і упаковок, їх обсяги і дані про упаковку.
  • Товаротранспортні документи
Щоб юридично задокументувати процес перевезення, сторони ЗЕД складають накладні. Це базовий документ, який підтверджує договір між перевізником і відправником. Існує кілька типів накладних, в залежності від виду перевезення транспорту: автотранспортна, авіаційна, залізнична і морська (коносамент).
Дмитро Мазенко: як просто і безпечно провести міжнародну угоду? Гайд по базових документах
Зазвичай сторони складають три оригінали документа – для відправника, перевізника та одержувача – а також кілька копій. Для різних типів накладних діють свої норми, але в кожному документі обов’язково вказується найменування та адреса перевізника, термін доставки і тариф, а також характеристики товару.
  • Форма міжнародних розрахунків
Для проведення оплати в міжнародній торгівлі використовується кілька форм. Найпоширеніші з них – акредитив та інкасо.
Акредитивна форма вважається найнадійнішим способом провести розрахунок: вона мінімізує ризик того, що експортер не зможе поставити товар або імпортер – оплатити його. Процедура має такий вигляд:
1. Експортер повідомляє про готовність передати товар;
2. Імпортер подає заявку на акредитив в свій банк (банк-емітент);
3. Банк-емітент переказує кошти банку імпортера (виконавчий банк) і той бронює кошти;
4. Експортер отримує повідомлення про зарахування коштів в свій банк і відправляє товар;
5. Експортер відправляє документи в виконавчий банк про відправку вантажу і отримує кошти на свій рахунок.
Інший спосіб провести міжнародний розрахунок – використовувати інкасову форму.
В її рамках розрахунок відбувається вже після доставки товару. Експортер звертається до свого банку, надає інкасове доручення, а установа передає це доручення імпортеру через його банк. Імпортер перевіряє документи і відправляє оплату.
Зазначу, що інкасову форму використовують у випадках, коли компанії давно співпрацюють одне з одним. В рамках інкасо імпортер не отримує 100% гарантій щодо отримання коштів, але в той же час така форма простіша і дешевша, ніж акредитив.
Крім цього, розрахунки в міжнародній торгівлі можна здійснювати через ескроу-агента. Покупець кладе кошти на цей рахунок, де вони блокуються. Далі продавець виконує свої зобов’язання і, якщо все проходить успішно, гроші розблокуються і відправляються адресату. Ескроу-агента, як і акредитив, використовують сторони, які раніше не працювали одне з одним: така форма дозволяє мінімізувати ризики і бути впевненим, що угода не буде оплачена.
  • Страхування вантажів
Щоб захиститися від збитків при міжнародних поставках, компанії оформляють страхування. Предметом тут виступають майнові інтереси страхувальника, пов’язані з володінням, користуванням і розпорядженням вантажем.
Залежно від умов контракту і перевезення страхування може бути обов’язковим і добровільним і покладатися або на відправника, або на одержувача. Наприклад, якщо перевезення здійснюється за двома умовами «Інкотермс» – CIF (морське перевезення) і CIP (всі інші) – то страхувати вантаж зобов’язаний продавець. При цьому сума страхування має становити як мінімум 110% від контрактної вартості товару.
Сторона, яка бажає укласти страховий контракт, звертається в страхову компанію або до брокера і складає договір. Документ можна оформити як на окрему партію товару, так і на конкретний відрізок часу – наприклад, календарний рік. Для оформлення страхового договору потрібно надати інформацію про вид вантажу, кількість одиниць, ціну за одну одиницю, особливості упаковки, а також товаророзпорядчі документи.
Є кілька видів страхування: з відповідальністю за всі ризики, за часткову аварію і без відповідальності за пошкодження, крім випадків катастрофи. Дія страховки починається після завершення навантаження товару на транспорт, а закінчується зазвичай по приходу вантажу на склад компанії або по закінченні 30 днів після закінчення розвантаження в порту.
Оформлення міжнародної угоди – складний процес, але здійсненний. Важливо тільки пам’ятати про перелік всіх потрібних документів, а при виникненні труднощів – звертатися до фахівців.
 
Дмитро Мазенко, головний аналітик маркетплейсу для міжнародної B2B-торгівлі Tradalaxy
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас