Путін визнав $3 млрд боргу Газпрому перед Нафтогазом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін визнав $3 млрд боргу Газпрому перед Нафтогазом

Фондовий ринок
2519
Президент Росії Володимир Путін визнав наявність заборгованості Газпрому перед Нафтогазом за рішенням Стокгольмського арбітражу на суму 3 мільярди доларів. Раніше Росія не визнавала рішення арбітражу на користь України.
Про це Путін повідомив під час прес-конференції 19 грудня.
«Рішення є, і це правда, і ми повинні з цього виходити», — повідомив Путін.
Водночас російський президент зазначив, що, на його думку, таке рішення було «політичним».
«Я переконаний, що це рішення Стокгольмського арбітражу несе не юридичний, не правовий, а скоріше політичний характер. Одне з обґрунтувань у ньому було «у зв’язку з тяжким економічним станом в Україні», — заявив російський президент.
Зазначимо, що за словами топ-менеджерів Нафтогазу, які брали безпосередню участь у судовому процесі з Газпромом, рішення Стокгольмського арбітражу було виключно комерційним та ґрунтувалося на умовах контрактів між Нафтогазом та Газпромом. При цьому, арбітраж не робив жодного посилання на економічне чи політичне становище в Україні, адже розглядав контракти між українською та російською компаніями відокремлено від загального стану речей у державах.
Досі Росія не визнавала рішень Стокгольмського арбітражу, через що Нафтогаз розпочав низку судових процесів у різних країнах світу, в межах яких планує конфіскувати активи Газпрому на 3 мільярди доларів – саме такою є сума боргу Газпрому за рішенням арбітражу плюс відсотків за ним. Такий борг можуть стягнути вже у лютому 2020 року, у Нідерландах, де рішенням місцевого суду арештували активи Газпрому на 5,2 мільярда доларів.
За даними джерел hromadske у Нафтогазі, під час переговорів про транзит газу, які проходять між Україною та Росією, російська сторона погодилася виплатити свої борги за рішенням арбітражу не лише газом, але й грошима. Водночас остаточної угоди з цього приводу сторони ще не досягли.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас