Що стримує розвиток фінтеху в Україні (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що стримує розвиток фінтеху в Україні (опитування)

Фондовий ринок
611
Брак венчурного капіталу, труднощі у формуванні партнерських відносин, упередженість на користь банків, застаріле несприятливе законодавство, недостатньо розвинена інфраструктура, фінансова неграмотність, брак екосистеми або дефіцит талантів.
Саме ці фактори, згідно опитування USAID, найбільше стримують розвиток фінтехгалузі в Україні. У дослідженні застосували власну методологію для обчислення Індексу зважених настроїв (WSI) щодо кожного такого запитання.
Найвищий рівень WSI – 50% – отримав варіант «застаріле несприятливе законодавство». Дві інші перешкоди також визнано важливими, хоча з меншим рівнем консенсусу – складність у формуванні партнерських відносин та брак фінансової грамотності.
Дефіцит талантів, на думку респондентів, є найменш важливою перешкодою (WSI – 63,5%). Цікаво, що брак венчурного капіталу став також одним з найменш важливих варіантів перешкод, які вибрали респонденти.
Серед тих, хто надає послуги та рішення банкам, проблеми законодавства визнано такими ж важливими, за ними йде проблема формування партнерств. Однак 3-тє місце здобув варіант «відсутність екосистеми», після якого йде проблема недостатньо розвиненої інфраструктури. Ця підгрупа сприймає фінансову грамотність як набагато меншу проблему, якщо порівняти з результатами всієї групи респондентів.
Респондентам було запропоновано вказати власну думку про найважливіші законодавчі зміни, необхідні для розвитку фінтехсектору в Україні. З-поміж 16 запропонованих варіантів найзатребуванішими змінами вважаються впровадження законодавчої бази для віддаленої ідентифікації клієнтів та впровадження PSD2 правил, з WSI, що становить 62,25% та 52,45% відповідно.
Серед тих, хто надає послуги та рішення банкам, результати були дуже схожими, за винятком стандартів кібербезпеки, які ця підгрупа сприймає як менш важливі, – вони були витіснені варіантом «заохочення здійснення платежів державними установами та платежів на користь державних установ через цифрові канали».
Що стримує розвиток фінтеху в Україні (опитування)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас