Міжбанк: НБУ буде "скеровувати" курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: НБУ буде "скеровувати" курс

Валюта
6290
Вівторок і середа, мабуть, будуть найактивнішими і найцікавішими днями на цьому тижні на валютному ринку. Після вчорашнього невеликого підвищення котирувань на міжбанку (до вечора понеділка зупинилися на рівні 23,49 / 23,515) обмінники взагалі не зреагували на це, а ось спекулянти і великі клієнти на міжбанку дещо насторожилися – “а раптом це було “дно” по курсу і розворот ринку не за горами”.
Ми не віримо поки що в активне підвищення курсу і вважаємо, що вчорашнє невелике подорожчання – це просто короткостроковий ефект від “перекуповування” надлишків долара регулятором на вчорашніх торгах. Але експортери сподіваються на зворотне і, швидше за все, з ранку будуть намагатися притримати валюту і почекати.
На поведінку учасників торгів у вівторок буде впливати:
1) Початок періоду бюджетних платежів. Компанії почали платити державі за податковими зобов’язаннями. Це збільшує потребу в гривні у клієнтів і забезпечить зростання пропозиції валюти на торгах у експортерів, і скоротить можливості її купівлі у імпортерів;
2) Аукціон з розміщення ОВДП та інтервенції Нацбанку. Сьогодні пропонуються гривневі облігації на загальну суму 6,5 млрд гривень і валютні на 100 млн євро. Інтерес нерезидентів до довгих гривневих облігацій забезпечить міжбанк надлишком пропозиції валюти для забезпечення їх купівлі. Це буде найголовніший “мотиватор” по курсу сьогоднішнього дня.
Щодо поведінки НБУ без змін. Весь надлишок долара він буде викуповувати, і його цінники практично зможуть “скеровувати” курс в потрібному для регулятора напрямку;
3) Часовий цейтнот у компаній. До 25 грудня – початку різдвяних свят в США і Європі – залишається дуже мало часу. Клієнти поспішають закрити свої зовнішньоекономічні зобов’язання до банківських канікул в ЄС і США. У поєднанні зі зростанням активності нерезидентів під аукціон ОВДП і початком бюджетних платежів – це збільшить статистику торгів. За нашими розрахунками, обсяг операцій буде перебувати в межах до $310 млн при здійсненні до 640 угод.
Ми очікуємо на 17 грудня коридор по долару в межах 23,40 – 23,55 гривень з посиленням тиску на курс протягом дня за рахунок ефекту аукціону з розміщення ОВДП та періоду бюджетних платежів у клієнтів.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,49 / 23,51
євро – 26,18 / 26,21
російський рубль – 0,3758 / 0,3764
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас