Кількість готівки в обігу зменшилася на 10 мільярдів гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість готівки в обігу зменшилася на 10 мільярдів гривень

Особисті фінанси
539
У Національному банку України підрахували, що готівки в обігу стало на 10 мільярдів гривень менше, ніж на початку року.
Про це повідомив голова правління Нацбанку Яків Смолій.
«На монетарному комітеті ми бачили динаміку готівкового обігу. На відміну від попередніх років, в цьому році ми маємо станом на сьогодні мінус 10 мільярдів гривень готівки в обігу», — повідомив Смолій.
За його словами, це пов’язано із поширенням безготівкових розрахунків серед українців, через що впала кількість готівки в обігу.
Нагадаємо, 25 жовтня, в готівковому обігу з’явилась банкнота нового найвищого номіналу — 1000 гривень. А 20 грудня вводиться в обіг монета номіналом 5 гривень. В середині 2020 року вводиться 10 гривень. Нацбанк також випустить в обіг оновлені банкноти номіналом 50 та 200 гривень.
1 жовтня 2019 року монети номіналом 1, 2 та 5 копійок перестали бути платіжним засобом. Їх поступово вилучають з обігу.

Довідка Finance.ua:

  • За даними Нацбанку, частка безготівкових розрахунків платіжними картками в Україні за перше півріччя 2019 року зросла на 4,3% і становила 49,4% (у першому та другому кварталах 2019 року – 49,6% та 49,2% відповідно).
  • Безготівковими є вісім із десяти операцій з платіжними картками.
  • НБУ планує дозволити українцям, які є держателями електронних платіжних засобів (наприклад, платіжних карток), отримувати готівку з кас магазинів та закладів громадського харчування і послуг, що застосовують РРО.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції за кредитними картками в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредитки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс.

Помічник з кредитних карток 💳

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас