Фінансування потрібно заслужити: що зміниться в українських вишах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансування потрібно заслужити: що зміниться в українських вишах

Казна та Політика
3027
Зараз українські університети отримують гроші з держбюджету незалежно від якості освіти та наукової діяльності. Їх головна мета – залучити якнайбільше абітурієнтів. Навіть за рахунок зниження вимог для вступу на більшість спеціальностей виші самі визначають прохідний бал. А студентів з низькими балами дуже рідко відраховують, оскільки це призводить до зменшення фінансування. В результаті рівень підготовки та мотивація студентів низькі.
У Міністерстві освіти України хочуть поміняти підхід – гроші повинні йти до кращих. Якщо університет веде міжнародну наукову діяльність, має кращих викладачів і хороші показники працевлаштування студентів, то він отримає більше фінансування. Нові критерії будуть стимулювати виші ставати якіснішими, вважають у відомстві.
“У нас є проєкт змін до закону про вищу освіту, де змінюється формула фінансування закладів вищої освіти. Якщо зараз міністерство фінансує утримання вишів і держзамовлення, то з наступного року система буде змінена. Наприклад, у змінах передбачено закриття філій, які є в університетах в різних містах, щоб набрати більше студентів. Ми не будемо фінансувати будівлю, її площу. Інша філософія фінансування дозволить збільшити конкуренцію між вишами”, – розповідає Любомира Мандзій, заступник міністра освіти.
Перехід до нової системи буде поступовим. В наступному році університети отримають приблизно 80% від фінансування 2019 року. Решту 20% доведеться заслужити – гроші будуть нараховуватися за критеріями якості. Серед критеріїв можуть бути наявність університету в міжнародних рейтингах, цитованість або кількість наукових робіт. Якщо університет отримує замовлення на дослідження від бізнесу чи міжнародних організацій – це теж може стати свого роду знаком, що вишу довіряють, і в нього будуть йти гроші.
Ще одним критерієм буде зайнятість випускників. Міністерство хоче створити автоматизовану систему, яка буде відслідковувати працевлаштування молодих фахівців.
Планується і такий показник, як масштаб університету. За його допомогою будуть стимулювати укрупнюватися, об’єднуватися. Чим більше виш – тим більше у нього буде коштів.
До речі, якщо ви плануєте взяти кредит, не проходьте повз наш сервіс. Він обов’язково допоможе вибрати оптимальний варіант. Ми дуже старалися, щоб зробити його максимально зручним і прозорим.

Зайти і вибрати кредит на навчання

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас